Instellingen

Verbouwing valt vaak duurder uit: zoveel kost een vergunning in jouw gemeente

Een bouwvergunning valt in veel gemeente een stuk duurder uit.
Een bouwvergunning valt in veel gemeente een stuk duurder uit. © ANP

RENKUM - Wie zijn huis verbouwt, is dit jaar soms flink meer geld kwijt aan een vergunning. In 41 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan 10 procent, zo blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemeente Renkum spant de kroon.

Renkum wijzigde het systeem van legesberekening. Voor een kleine bouwvergunning (bij een bouwsom van 10.000 euro) betaal je dit jaar 450 euro, een stijging van 177 euro ten opzichte van 2020. De gemeente Bronckhorst staat van alle gemeenten in ons land op de tweede plek met een stijging van 250 naar 375 euro.

Wie in Zaltbommel woont, betaalt nog altijd het meest voor een vergunning: 807 euro. Buren volgt op plek twee met 792 euro en in Heerde ben je 654 euro kwijt. Maar het kan nog prijziger: in Veenendaal moet je 977 euro neertellen.

Goedkoper uit in Putten

In Putten daalden de leges juist van 328 naar 221 euro, waarmee die gemeente in één klap de goedkoopste is van onze provincie. De gemeente Oost Gelre berekent 237 euro voor een verbouwing. Landelijk is het in Den Haag met 100 euro het goedkoopst.

Gemiddeld is een bouwvergunning dit jaar 3 procent duurder dan in 2020. Het gaat dan bijvoorbeeld om voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning, waarbij in de regel bij de gemeente een vergunning moet worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij.

Nieuwbouw

Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De kosten zitten in de totaalprijs van de woning. In Renkum schoot de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van 170.000 euro (exclusief grondkosten en btw) met 52 procent omhoog, van 2.311 naar 6.685 euro. In Putten vielen de leges voor een nieuwbouwwoning met 36 procent terug van 4.831 naar 3.073 euro.

Bekijk op de kaart hoe duur een bouwvergunning in jouw gemeente is. In de kaart wordt uitgegaan van twee soorten projecten: een bouwsom van tienduizend euro (bijvoorbeeld een dakkapel) een bouwsom van 170 duizend euro (de gemiddelde kosten voor het laten neerzetten van een nieuwe woning).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!