Nieuws

Extra noodopvang voor Afghanen opent deuren in Harskamp

Er komt een extra noodopvanglocatie voor Afghanen.
Er komt een extra noodopvanglocatie voor Afghanen. © ANP
HARSKAMP - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt dinsdagochtend een derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik. Legerplaats Harskamp in de gemeente Ede is daarvoor beschikbaar gesteld door Defensie, meldt de opvangorganisatie maandagavond. Er is daar plek voor 800 mensen.
Met 800 plaatsen is Harskamp meteen de grootste Nederlandse opvanglocatie voor evacués uit Afghanistan. De andere twee locaties zijn de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp en in het dorp Huis ter Heide bij Zeist. Daar is plek voor respectievelijk 470 en 300 personen.
Het is nog onbekend wanneer de eerste evacués aankomen in Harskamp. Maandagavond vertrok de elfde Nederlandse evacuatievlucht met 142 passagiers vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Inmiddels zijn 800 mensen in Nederland aangekomen.
Harskamp is van oudsher een legerplaats. De kazerne biedt onderdak aan de infanterie van de Koninklijke Landmacht, die er ook schietoefeningen houdt. De legerbasis telt veel gebouwen.