Nieuws

Prikken tegen corona tijdens de introductieweek: 'We maken het studenten makkelijk'

Er wordt een prik gezet bij een student.
Er wordt een prik gezet bij een student. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De vaccinatiegraad onder studenten blijft iets achter bij die van de bevolking als geheel. Dat vermoedt Marloes van den Dries van de GGD Gelderland Zuid. Om het studenten zo makkelijk mogelijk te maken om een prikje te halen is de GGD aanwezig bij de introducties voor nieuwe studenten in onze provincie, zoals bij de Wageningen Universiteit, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en die van de Radboud Universiteit in Nijmegen die deze week is begonnen.
"Moet ik op de rode stoel gaan zitten?", vraagt Thomas Weselaar die tussen alle drukte van de introductieweek door 'even' een vaccinatie komt halen. "Ik moet wel over een kwartiertje weer bij mijn groepje zijn hoor."

Nog niet van gekomen

Maar dat is precies genoeg tijd, want na het zetten van zijn eerste prik hoeft hij slechts een kwartiertje te wachten om te kijken of er geen acute bijwerkingen komen. Hij wilde al langer een vaccinatie halen, maar door zijn drukke schema was het er nog niet van gekomen en wilde hij het doorschuiven tot na de introductieweek. Maar nu het tijdens die introweek kan is dat een uitkomst voor hem. "Dan zit hij er maar vast in."
Ook bij de Duitse Tatjana Winter was het er nog niet van gekomen. "Hiervoor was ik op reis en als je een vaccinatieafspraak moet inplannen moet je daar rekening mee houden. En het is op de campus dus dat was erg handig voor mij."

Laagdrempelig vaccinaties aanbieden

En dat is precies het doel van deze vaccinatie op locatie, zo legt Marloes van den Dries van de GGD Gelderland Zuid uit. Voorheen had de GGD vooral prikposten waar mensen op afspraak een vaccinatie konden halen, maar nu wil de organisatie meer maatwerk leveren.
Van den Dries: "Dus mensen nog laagdrempeliger een vaccinatie kunnen aanbieden en de introductie is daar natuurlijk een uitgelezen kans voor om ook alle eerstejaars en ook ouderejaars studenten eigenlijk de kans te geven."
De Radboud Universiteit geeft de GGD graag de mogelijkheid tijdens de introweek te vaccineren. Maar volgens woordvoerder Martijn Gerritsen moet dat niet gezien worden als dwang. Gerritsen: "Ik denk persoonlijk wel: het is goed om je daarover te laten voorlichten en op basis daarvan uiteindelijk een keuze te maken en hoe meer studenten zich uiteindelijk laten vaccineren, hoe meer ruimte er is om bij elkaar te komen."
Er wordt een prik gezet bij een student.
Er wordt een prik gezet bij een student. © Omroep Gelderland

'Makkelijk om niet meer overal te moeten testen'

Een belangrijke reden voor de studenten die op deze maandag hun vaccinatie komen halen, is het gemak. Thomas Wesenaar: "Ik vind het wel belangrijk voor het grotere geheel. Maar het is natuurlijk ook gewoon makkelijk." Tatjana Winter: "Het gaat me er vooral om dat ik naar bepaalde plaatsen kan. Ook wel voor de veiligheid, maar ik denk dat het gewoon makkelijker is niet steeds overal te moeten testen."
De GGD Gelderland Zuid start vanaf 7 september met een toer op vijfentwintig plekken in Gelderland-Zuid om alle burgers in wijken de kans te geven om gevaccineerd te worden zonder afspraak. Deze hele week zijn ze nog aanwezig op de Radboud Universiteit om zoveel mogelijk studenten een kans te geven op een prikje.

Even geen biertje

Maar zo waarschuwt Marloes van den Dries, de vaccinatie combineert niet zo goed met bier drinken, al verwacht ze dat de meeste studenten overdag wel nuchter zijn. ’s Avonds ligt dat wellicht anders. Marloes: "Ja, waarschijnlijk. Nou ja goed, de bijwerkingen zijn niet voor iedereen even heftig natuurlijk, sommige mensen hebben niet of nauwelijks bijwerkingen. Dus misschien is de bijwerking van het biertje zo meteen meer dan die van de prik."