Instellingen

GLD doc - Verborgen verhalen

Verborgen verhalen - Sacha Barraud
Verborgen verhalen - Sacha Barraud
De documentaire Verborgen verhalen vertelt de verhalen van honderden (Joodse) onderduikers die tijdens de oorlog hun toevlucht vonden in Velp. Het dorp dat tegelijkertijd huisvesting bood aan duizenden Duitse soldaten.
Tussen 1940 en 1945 groeiden Rosemarie, Jan en Tilly op in het toen door Duitsers bezette dorp Velp, bij Arnhem. David, Selma, Mirjam en nog vele anderen moesten vluchten en vonden hier een veilig onderdak. 75 jaar later vertellen de tieners-van-toen en hun kinderen in de documentaire Verborgen verhalen over deze indrukwekkende periode.
Tijdens de Slag om Arnhem werd Velp officieel ‘Frontgebiet’. Er vielen doden en gewonden. Huizen werden verwoest. Toch vonden duizenden geëvacueerde Arnhemmers hier tijdelijk een schuilplaats. Ook werden in Velp extra Duitse troepen gelegerd om te vechten in Arnhem. Een groot deel van deze duizenden mannen moest rusten, slapen en eten in Velp. Ook tijdens de Hongerwinter in 1944. Ondanks deze beangstigende hoeveelheid Duitsers in het dorp werden meer dan 600 (ook Joodse) onderduikers in Velp verborgen.
Onder andere het Arnhemse gezin Mozes. Judith, dochter van Herman Mozes (bekend van ‘Broodje Hermoza’) vertelt in de documentaire hoe haar familie - vader, moeder en drie jonge kinderen - zeven weken onder een vloer lag in de Velpse Torckstraat. Toen ze eindelijk één voor één naar een veiliger schuilplaats werden gebracht, konden ze niet meer staan en praten.
In Verbogen verhalen worden 22 verhalen van onderduikers tot leven gebracht door middel van interviews met betrokkenen en nabestaanden. De documentaire is gemaakt door de Arnhemse documentairemaker Sacha Barraud op basis van het boek Verborgen in Velp van de Velpse auteur Gety Hengeveld. Verborgen verhalen is op 7 september om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube. Of hieronder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!