Nieuws

Wespen zijn volgens deze liefhebber helemaal niet gevaarlijk

De wespenvriend (links) en burgemeester Rozendaal bekijken de holletjes bij het gemeentehuis
De wespenvriend (links) en burgemeester Rozendaal bekijken de holletjes bij het gemeentehuis © Omroep Gelderland
ELBURG - Wespen hebben een te negatief imago. Dat vindt Sjoert Fleurke, die zichzelf op sociale media 'De Wespenvriend' noemt. Volgens hem wordt vaak ongediertebestrijding ingeschakeld om wespen te verdelgen. In Elburg gebeurt dat tot zijn opluchting niet.
De gemeente laat de diertjes daar al tientallen jaren rustig rondvliegen bij de hoofdingang van het gemeentehuis. "Ze reageren niet eens op mensen."
Op de stoep bij het gemeentehuis van Elburg staat een bordje met een duidelijke boodschap: 'De solitaire wespen die u aantreft in de bestrating voor de ingang van het gemeentekantoor zijn een ongevaarlijke wespensoort: de aanwezigheid duidt op een gezonde leefomgeving. Gevaar is er niet bij.'
"We kregen wel eens mensen binnen, die dachten dat hier allemaal gevaarlijke wespen rondvlogen", vertelt burgemeester Jan Nathan Rozendaal. "Daarom hebben we dat bordje geplaatst."
Bekijk de video. De tekst gaat onder de video verder.
'Wespen verdienen meer waardering'
De burgemeester is zelf hobby-imker, en vindt het prachtig om de kleine beestjes te zien vliegen. "Ze vliegen heel laag bij de grond, op zoek naar stuifmeel om hun nageslacht te verzorgen. En ze hebben prachtige geel/oranje achterpoten."
Ook Fleurke is enthousiast als hij wespen ziet. "Mensen denken dat we geen wespen nodig hebben, maar dat is echt niet zo. Wespen eten onder andere insecten en spinnen, waar we er anders veel te veel van zouden krijgen. Bovendien ruimen ze kadavers op en bestuiven ze bloemen, dus ze zijn juist erg nuttig."

Wesp heeft geen agressieve intenties

Toch zijn veel mensen bang voor wespen, zeker in augustus. "Ja, het kan inderdaad dat aan het einde van de zomer, op warme dagen, wespen op zoek gaan naar zoetigheid en in de buurt van mensen komen", zegt Fleurke. "Er zijn in Nederland twee soorten wespen die dat doen, maar die hebben absoluut geen agressieve intenties. Ze zoeken alleen maar eten. Als je dus een wesp ziet, terwijl je zit te eten, moet je even in de gaten houden waar die naartoe vliegt, zodat je niet per ongeluk gestoken wordt."
Hij weet wel een manier om wespen weg te houden bij je eigen eten. "Als je op een rustig plekje in je tuin wat suikerwater of wat rottend fruit neerlegt, gaan de wespen daar naartoe. Ze hebben veel liever de zoetigheid waarbij ze niet gestoord worden, dan jouw eten waar jij ze wegjaagt. En ze geven ook aan elkaar door waar ze eten kunnen halen, dus op die manier zul je veel minder last hebben van wespen."

Verdelgen is zelden nodig

Fleurke noemt zichzelf op Twitter 'De Wespenvriend', en deelt daar zijn ervaringen met wespen, en zijn verwondering over de diertjes. "Maar door dat imago is het in Nederland gewoon geworden om de ongediertebestrijder in te schakelen voor een wespennest. Als het wespennest in je huis zit, en de wespen komen ook echt binnen, snap ik dat je een ongediertebestrijder belt, maar verder zijn genoeg andere oplossingen te verzinnen. Kijk bijvoorbeeld of je de aanvliegroute van de wespen kunt vermijden. Zo'n nest gaat sowieso niet zo lang mee, dus zodra je de wespen ziet, duurt het nog maar een paar weken voor ze weg zijn." Op zijn website geeft hij tips voor diervriendelijk tegengaan van overlast.
Zelf vangt hij wel eens een heel nest, om dat vervolgens in zijn eigen tuin te plaatsen. "Als mensen er echt vanaf willen, is zoiets inderdaad ook een optie. Verdelgen zou het allerlaatste redmiddel moeten zijn, maar in Nederland is het helaas de eerste actie die we ondernemen."

Trots zijn op wespen

Dat de gemeente Elburg de beestjes, laat zitten, vindt hij dan ook fantastisch. "Dat zouden veel meer mensen en instanties moeten doen. De meeste wespen zijn volledig ongevaarlijk, steken niet en komen niet in de buurt van mensen. Dat wespen hier hun holletje onder de stenen graven, toont aan dat de natuur hier goed is. Daar moet je als gemeente vooral trots op zijn."
En stiekem is burgemeester Rozendaal dat ook wel. "Ja, leuk om te horen dat we het zo goed doen. En met deze dieren is het ook wel makkelijk: ze zijn helemaal niet agressief, dus er is geen enkele reden om er iets tegen te doen."