Instellingen

Prachtig paars op de Veluwse heide én in de woonkamer

Heide op de Veluwe.
Heide op de Veluwe. © Omroep Gelderland

HOENDERLOO - De Gelderse heidevelden staan in volle bloei en hoe mooi dat er ook uitziet, je mag er eigenlijk niet aanzitten. Maar dit weekend is daarop een uitzondering gemaakt. Bezoekers van Nationaal Park de Hoge Veluwe konden hun eigen heide knippen, voor in een vaas. In totaal gingen 700 bosjes heide mee naar huis.

"Deze staan denk ik vanavond bij ons in de camper", zegt een van de bezoekers. Zaterdag waren er ruim 400 mensen. Zondag lopen de bezoekersaantallen ook aardig op. Zeker vanaf het moment dat de zon door de wolken komt.

Bekijk hier de beelden. De tekst gaat eronder verder

Een bosje heide voor thuis.

Ingrijpen

Normaal is het niet toegestaan om op eigen houtje de heide los te knippen. Maar dit weekend maakt het park een uitzondering. "Heide is een landschapstype dat door de mens in stand wordt gehouden, en dat betekent dat je zo nu en dan moet ingrijpen", zegt boswachter Henk Russeler.

Niet maaien, maar mee naar huis

"We kunnen de heide maaien, maar we kunnen ook mensen de gelegenheid geven om dat te doen en daarmee heide mee naar huis te nemen", klinkt het. Ook is er een aantal natuurgidsen aanwezig die informatie geven over hoe de heide en de natuur hun werk doen.

De actie van dit weekend heeft wel wat weg van de jaarlijkse kerstbomenactie op het Nationaal Park. Bezoekers mogen dan ongewenste dennenboompjes van de open terreinen weg zagen. Thuis hebben ze dan een verantwoorde kerstboom staan.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!