Nieuws

Gelderse politici over PvdA en Groenlinks: van 'verbijsterend' tot 'heel blij'

Ploumen (PvdA) en Klaver (Groenlinks) na afloop van de onderhandelingsgesprekken
Ploumen (PvdA) en Klaver (Groenlinks) na afloop van de onderhandelingsgesprekken © ANP
ARNHEM - De PvdA en Groenlinks vormen voortaan één team bij de formatie-onderhandelingen in Den Haag. De reacties zijn overwegend positief, blijkt uit een EenVandaag-opiniepeiling. In Gelderland klinken stemmen vóór, maar ook tégen.
Zo reageerde Huub Bellemakers (Groenlinks-raadslid in Nijmegen) verbijsterd in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Ik denk dat ons profiel heel erg gaat verwateren. Je moet concessies doen aan de PvdA en dan nog in een regering gaan zitten met de VVD en het CDA? Dat zie ik niet zitten."
Andere Gelderse politici zijn dat niet met hem eens. "Laten we niet vergeten dat we enkele immense problemen op te lossen hebben, zoals de klimaatcrisis en de wooncrisis", zegt GroenLinks-gedeputeerde Jan van der Meer tegen Omroep Gelderland. "Daar moeten we mee aan de slag."
Hij is de kritiek op het samen optrekken als links blok spuugzat. "Nu zijn we al een half jaar bezig met het verkloten van een stoelendans. Die problemen moeten snel opgelost worden." Hij vindt het daarom een goede ontwikkeling dat de partijen samen optrekken.

Lokaal gaat voor

In Doesburg staan ze helemaal niet raar te kijken van de stap. Daar werken de fracties al samen als één, in de gemeenteraad. "Wij lopen voor op het landelijke", zegt fractievoorzitter Kees van Immerzeel tegen Omroep Gelderland.
De samenwerking bevalt hem goed. "Qua standpunten zitten we dicht bij elkaar. En een krachtig links geluid hebben we nodig in dit versnipperde landschap. Dus ik ben persoonlijk heel blij met deze ontwikkeling."
Hij heeft bovendien nog wel advies voor de Haagse collega's. "Zorg dat je niet in een wij/zij-discussie belandt. Blijf met elkaar communiceren, informeer over elk wisse-wasje. Dat zal de kiezers vertrouwen geven. Dat zie je lokaal ook gebeuren."