Nieuws

Schokgolf onder boeren na 'historische uitspraak' over afschieten van dieren

Kraaien en vossen hoeven van de Arnhemse rechtbank niet meer te vrezen voor dit aanblik.
Kraaien en vossen hoeven van de Arnhemse rechtbank niet meer te vrezen voor dit aanblik. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De uitspraak van de rechtbank in Arnhem die het afschieten van onder andere vossen, konijnen en kraaien verbiedt, zorgt voor een ware 'schokgolf' onder boeren. Zij vrezen grote schade aan gewassen, zegt belangenvereniging LTO Noord. De Faunabescherming spreekt op zijn beurt van een 'historische uitspraak'.
Tot voor de uitspraak hadden jagers in Gelderland een vrijstelling nodig om te jagen op vossen, woelratten, houtduiven, Canadese ganzen, brandganzen, konijnen, kraaien en kauwen. De rechtbank in Arnhem oordeelt nu dat deze dieren alleen nog mogen worden afgeschoten wanneer ze aantoonbare schade veroorzaken. Konijnen en houtduiven mogen in het jachtseizoen nog wél worden bejaagd.
Met de uitspraak van de rechtbank gaat er een streep door het faunabeheerplan dat de provincie in 2017 opstelde. Tot grote vreugde van dierenactivisten.
Bekijk de tv-reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Schokgolf onder boeren na 'historische uitspraak' over afschieten van dieren
"Dit is een historische uitspraak", zegt Niko Koffeman, voorzitter van Faunabescherming. "De jachtlobby en de politiek hebben heel lang volgehouden dat bepaalde dieren altijd schadelijk zijn en je die dus altijd moet kunnen schieten. De rechter heeft nu vastgesteld dat geen enkele diersoort altijd en overal schadelijk is. Daar moet bewijs voor geleverd worden."
En daar wringt de schoen voor boeren in Gelderland. "Wij vinden deze uitspraak onbegrijpelijk", zegt Gert-Jan Bloemendal namens de Federatie Gelders Particulier Grondbezit. "Het is een landelijke regeling die juist bedoeld is om ervoor te zorgen dat er preventief ingegrepen kan worden. Zo hoeven we niet overal dingen opnieuw aan te tonen. Er is al aangetoond dat deze diersoorten overal in Nederland schade veroorzaken."

'Het is een strop'

De Federatie Gelders Particulier Grondbezit vreest dat de rekening bij de boeren terecht komt. Een vrees die gedeeld wordt door Harold Zoet, voorzitter van LTO Noord regio Oost. "Dit nieuws gaat onder agrariërs als een schokgolf rond", reageert Zoet. "Zeker nu. In de Betuwe hangt al het fruit in de bomen. Als je daar de kraaien niet mag afschieten, zit je al snel met grote schade."
"We hebben nu ook het graan staan", reageert Bloemendal. "Daar komen hele grote groepen duiven op af. Het is een strop als dit lang gaat duren."

Top vijf schadelijkste dieren

Jaarlijks worden verschillende tegemoetkomingen uitgekeerd aan boeren die lijden onder schade door fauna. BIJ12, een organisatie die taken voor de twaalf provincies uitvoert, houdt deze cijfers bij. Zij stellen ieder jaar per provincie een top vijf samen van de schadelijkste dieren. Opvallend genoeg komt geen van de acht schadelijke dieren voor in de top vijf voor Gelderland van vorig jaar. De top vijf:
1. Grauwe gans
2. Mees
3. Kolgans
4. Edelhert
5. Roek
Dit verbaast Harold Zoet niet. "Het klopt dat kraaien, kauwen en vossen niet in de top vijf staan van dieren waarvoor Gelderse landbouwers schadevergoedingen aanvragen", legt hij uit. "Maar dat is omdat het afschieten van die dieren tot deze uitspraak wél was toegestaan. Boeren konden geen vergoeding aanvragen voor schade die is aangericht door dieren waarop geschoten mag worden."
Het is op dit moment nog niet duidelijk of Gelderse boeren die vergoeding nu wel kunnen aanvragen voor de dieren als de kraai en het konijn.