Nieuws

'Het is een financiële ramp', opnieuw een dikke streep door populaire Botterdagen

Timmerman Cees Leusink heeft de romp van de EB15 inmiddels afgerond.
Timmerman Cees Leusink heeft de romp van de EB15 inmiddels afgerond. © Omroep Gelderland
ELBURG - Voor het tweede jaar op rij gaan de Botterdagen in Elburg niet door. De organisatie ziet geen mogelijkheid de 30.000 bezoekers, die het evenement jaarlijks trekt, coronaproof de ruimte te geven. Er komt wel een kleinschalig alternatief voor de inwoners van Elburg. Voor de Botterstichting is dat echter een pijnlijk besluit. "Hier moeten wij het normaal voor het hele jaar verdienen."
Het is een vervelende beslissing, vindt ook Colin Pelleboer, bestuurslid van de Botterdagen en Open Monumentendag. "Normaal gesproken hebben we drie dagen activiteiten, van donderdag tot en met de zaterdag, de Open Monumentendag. Vorig jaar konden we dat al niet door laten gaan, en om dan een jaar later weer zo'n besluit te moeten nemen, is erg jammer."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Opnieuw een dikke streep door populaire Botterdagen
Toch kan de organisatie niet anders. "We willen ons graag houden aan de coronamaatregelen. Daar hebben we ook allerlei vrijwilligers voor, die dat in de gaten houden. Maar 30.000 bezoekers kunnen we daarbij echt niet aan." En dus is er op donderdag 9 en vrijdag 10 september dit jaar niets georganiseerd. "Op de zaterdag, Open Monumentendag, hebben we wel een paar activiteiten in de binnenstad. Een brocante markt bijvoorbeeld, en een oldtimershow. Maar vooral voor de Elburgers zelf. Wie van verder weg moet komen, kan beter wegblijven, het zijn geen Botterdagen zoals mensen dat gewend zijn."

Financiële ramp

Voor de Botterstichting is dat een groot probleem. "Een financiële ramp", noemt Jan Foppen het. "Dit zijn de dagen waarop wij normaal gesproken onze inkomsten voor het hele jaar binnenhalen, met alle bezoekers. Vorig jaar is er al nauwelijks iets binnengekomen, en dit jaar dus weer niet. Dat voelen we wel." Tel daarbij op dat de verhuur van botters ook beperkt is door de coronamaatregelen en het is duidelijk dat de Botterstichting in zwaar weer zit. "Gelukkig hadden we voor de crisis nog een financiële buffer, maar daar zijn we nu wel zo goed als doorheen. Het onderhoud van de botters kost gewoon veel geld."
Op de Botterwerf, waar de Botterstichting gehuisvest is, wordt tijdens deze crisis niet stilgezeten. In de grote loodsen wordt druk geklust aan onderdelen van de botters. Blikvanger is de EB15, een oude botter die een volledige loods tot zijn beschikking heeft. "Drie jaar geleden was het helemaal niets", weet timmerman Cees Leusink nog. "Er was een paar keer brand aan boord geweest, het riet groeide door de achterkant heen en de planken werden alleen bij elkaar gehouden door een metalen frame."

Vertraging opgelopen

Het is het grote project waar de Botterstichting mee bezig is. De EB15 wordt volledig gerestaureerd door Leusink, samen met leerlingtimmermannen. De bedoeling was dat de botter over twee weken, tijdens de Botterdagen, voor het eerst te water zou worden gelaten. "Maar door corona heb ik een tijd in mijn eentje moeten werken, omdat er verder niemand hier in de loods mocht komen", zegt Leusink. "We hebben dus wat vertraging opgelopen."
Toch is er flink doorgewerkt de laatste tijd. De afgelopen week heeft Leusink de laatste plank aan de romp bevestigd. "Nu is het nog het zeilwerk bevestigen, dat is het gedeelte waar de mast ook in geplaatst wordt. Daarna kunnen we de mast er op zetten, de zeilen laten aanmeten, en dan kan er vanaf volgend voorjaar gevaren worden."
Doordat de Botterstichting veel inkomsten mis is gelopen de afgelopen jaren, is de begroting voor de restauratie nog niet helemaal rond. "In totaal kost de restauratie 450.000 euro", rekent Foppen voor. "Op dit moment komen we nog 100.000 euro tekort. We hopen dan ook nog ergens een paar sponsoren te vinden, die ons dat laatste zetje willen geven." Wat er ook gebeurt, de restauratie zal afgerond worden. "Ja, dit is een belangrijk project voor ons."

Volgend jaar groot feest

Dat de Botterdagen dit jaar niet doorgaan, zorgt er wel voor dat de EB15 nog iets langer in de loods mag blijven liggen. "Met de huidige maatregelen zouden we ook niet alle mensen kunnen uitnodigen die we erbij willen hebben", zegt Leusink. "Het zou dan ook mooi zijn als dat in het voorjaar wel kan. Dan maken we er dan wel een groot feest van."