Nieuws

Het onkruid groeit zo hard, dat ze het in Tiel niet meer bij kunnen benen

TIEL - Het is een bijzonder groeizame zomer. En dat is te merken aan het onkruid in de openbare ruimte. De gemeente Tiel is het een beetje boven het hoofd gegroeid. Er zijn flinke achterstanden in het groenbeheer en de gemeente denkt zeker tot eind september nodig te hebben die weg te werken.
Het onkruid op stoepen en straten in perken en parken tiert welig in Tiel. Veel inwoners klagen erover en ze hebben een punt, erkent woordvoerder Nanny Roelen. "Het onkruid staat hoog", zegt ze. "Het groeit ook als een tierelier deze zomer, maar daar willen we ons niet achter verschuilen. Er was al een achterstand. We krijgen veel reacties van inwoners en we zien het natuurlijk ook met onze eigen ogen. We vinden ook dat daar iets aan moet gebeuren."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Het onkruid groeit zo hard, dat ze het in Tiel niet meer bij kunnen benen
Tiel heeft enkele jaren geleden het beheer neergelegd bij uitvoeringsorganisatie Avri. Daarbij is een kwaliteitsniveau afgesproken dat het groen moet hebben. De gemeente zelf heeft nu ook geconstateerd dat het daar niet aan voldoet. Er moet extra mankracht ingezet worden om de achterstanden weg te werken. Maar - naast de vraag wie dat moet betalen- is dat momenteel niet zo eenvoudig.

'Probleem in heel Nederland'

"Het probleem van het onkruid speelt niet alleen in Tiel maar in heel Nederland", zegt Roelen. "Dat betekent dat hoveniersbedrijven het heel druk hebben om aan alle vraag te voldoen."
Toch is het gelukt vanaf komende week extra mankracht in te zetten. "We kiezen ervoor om nu eerst de plekken aan te pakken die er het ergste aan toe zijn", zegt de woordvoerder. "Zo blijven we doorgaan en we hopen dat eind september weer alles op het niveau is waarop het hoort te zijn."