Nieuws

En bakken maar! Er komt een Gelders kampioenschap pannenkoeken bakken

Juryvoorzitter en chef-kok Huub Oudshoorn laat zien hoe het moet.
Juryvoorzitter en chef-kok Huub Oudshoorn laat zien hoe het moet. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Welke Gelderlander bakt de lekkerste pannenkoek? Op die vraag wil de organisatie van de eerste editie van het Gelders kampioenschap pannenkoeken bakken in Barneveld graag antwoord krijgen. Onder kritisch oog van juryvoorzitter en chef-kok Huub Oudshoorn kunnen ruim twintig hobbybakkers op vrijdagmiddag 3 september hun lekkerste baksel laten jureren.
Het was als gevolg van de coronamaatregelen geen gelopen race of het event wel door zou gaan, maar de organisatoren kunnen inmiddels opgelucht ademhalen. De gemeente Barneveld heeft namelijk groen licht gegeven.
"We zijn echt heel blij dat het kan", vertelt Bert Hiemstra namens de organisatie. "De gemeente heeft een aantal voorwaarden gesteld, zoals dat alle deelnemers moeten zitten en dat er voldoende ruimte is. Daar kunnen wij prima mee werken."

'Pannenkoek is creatief'

Het Gelders kampioenschap pannenkoeken bakken is voor de eerste keer georganiseerd. "Het was er nog niet, dus wij hebben het mooi geannexeerd", lacht Hiemstra. Het idee voor de wedstrijd komt uit de koker van Huub Oudshoorn, de bekende chef-kok uit Voorthuizen.
Volgens hem leent het bakken van pannenkoeken zich prima voor een kampioenschap. "De pannenkoek is zeer creatief, waar je veel mee kunt. Wat dat betreft is het ook een maaltijd dat helemaal naar je eigen ik gegeten wordt", legt hij uit. "Want je kunt er van maken wat je zelf lekker vindt."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Barneveld krijgt kampioenschap pannenkoekenbakken
Oudshoorn verwacht dan ook dat de deelnemers niet met een huis-tuin-en-keuken pannenkoek aankomen en alles uit de kast trekken hem tijdens de proefwedstrijd te verrassen. "Heel graag zelfs. In welke vorm dat is, zoals zout, zoet, pittig of niet-pittig, dat zal mij een worst zijn. Als er maar creatief gebakken wordt."
Zelf verklapt hij dat hij liever een hartige, dan een zoete pannenkoek heeft. "Maar er zitten nog twee andere mensen in de jury, waarvan er één weer heel erg van zoet houdt. Dus dat zal voor de uitslag niet uitmaken", zegt hij met een knipoog.

'Boter moet bruisen'

De chef-kok geeft ten slotte nog een aantal tips om de lekkerste pannenkoek te bakken. "Zorg ervoor dat de koekenpan goed heet is en gebruik echte boter die gelijk gaat bruisen. Verdeel het beslag vervolgens goed en schuif daarna met de pannenkoek in de pan, zodat je goed gebruikt maakt van de warmte. Dan kan er eigenlijk niks fout gaan", besluit hij.