Instellingen

Strop voor jagers en boeren: afschieten van veel diersoorten opeens verboden

Een dode vogel als verschrikker op een pas ingezaaide akker.
Een dode vogel als verschrikker op een pas ingezaaide akker. © ANP

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een streep gezet door het afschieten van kraaien, kauwen, vossen, woelratten en Canadese ganzen. Ook konijnen en houtduiven mogen niet meer het gehele jaar gedood worden. Het verbod geldt alleen voor 'schieten voor schade.' Dat gebeurt om bijvoorbeeld schade aan landbouwgewassen te voorkomen.

De provincie stelde begin 2017 een faunabeheerplan op voor de komende zes jaar, waarin onder meer is vastgesteld op welke dieren mag worden geschoten. De Faunabescherming kwam daartegen in opstand, maar in eerste instantie oordeelde de rechtbank dat er tegen het faunabeheerplan niet geprocedeerd kon worden.

De Raad van State oordeelde anders, waardoor de rechtbank opnieuw naar het plan moest kijken. Afgelopen vrijdag trok de Faunabescherming na ruim vier jaar procederen aan het langste eind. "Eigenlijk is het faunabeheerplan helemaal vernietigd", reageert advocaat Bondine Kloostra opgetogen.

De rechtbank oordeelt dat in het plan onvoldoende is onderbouwd waarom op welke dieren geschoten wordt. Zo is niet duidelijk hoeveel schade ze veroorzaken en waar ze dan gedood zouden moeten worden.

Jagen op konijnen mag nog wel

Door het vonnis mogen konijnen en houtduiven nog wel in het jachtseizoen worden afgeschoten. Volgens Kloostra gaat het helemaal niet goed met het konijn. Het dier werd toegevoegd aan de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren. "Wat ik storend vind is dat we dan konijnen én vossen gaan afschieten. Laat de vos dan met rust, want die eet konijnen. Die zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Als je gaat schieten, dan breng je de populaties in gevaar.”

De rechtszaak die de Faunabescherming aanspande, richtte zich alleen op het 'schieten voor schade', zoals Kloostra het noemt. Jagers kunnen dus niet zomaar meer dieren op het land doden, als boeren er last van hebben. Dat geldt voor de hele provincie, met uitzondering van Kroondomein Het Loo dat buiten het werkgebied van Faunabeheereenheid Gelderland valt.

'Impact nog onduidelijk'

Hoe lang de ontstane situatie blijft duren, is vooralsnog onduidelijk. Kloostra denkt niet dat er snel weer een ontheffing komt voor het afschieten van bijvoorbeeld ganzen en kraaien. “De inhoudelijke toets daarvoor is nooit uitgevoerd. Het lijkt me sterk dat ze zo voor de hele provincie kunnen aantonen waarom deze dieren gedood moeten worden.”

De provincie Gelderland staat voor een grote uitdaging, nu blijkt dat het faunabeheerplan in het verleden onterecht is goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten. Dat betekent volgens een woordvoerder namelijk 'dat de schadebestrijding van soorten die op de landelijke en provinciale vrijstellingslijst staan, niet legaal uitgevoerd kan worden door of namens de grondgebruiker'.

De woordvoerder spreekt van een 'serieus vonnis', waarvan de impact nog niet duidelijk is. “Wij zijn de zaak nog aan het bestuderen en werken op dit moment samen met de Faunabeheereenheid Gelderland aan een oplossing.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!