Nieuws

'Die mannen nemen we op de koop toe', na 250 jaar zijn hier vrouwen welkom

Evelyn Taminiau.
Evelyn Taminiau. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een aardverschuiving mag je het gerust noemen. De Groote Sociëteit Arnhem uit 1763 en sinds de oprichting een mannenbolwerk, laat vrouwen toe.
De Groote Sociëteit aan de Jansbuitensingel, ontmoetingsplaats voor mannen van stand. Voor een potje bridge, het leggen van een biljartje, borrels, maar ook evenementen en concerten.
Meer dan 250 jaar was dat voorbehouden aan louter heren. Totdat de vereniging woensdag een historisch besluit nam: ook dames kunnen nu lid worden van een van de oudste verenigingen van Arnhem. Want alleen mannen bij de club, dat is niet meer van deze tijd. "Wij willen mee met de inclusieve samenleving tussen mannen en vrouwen. Iedereen is hier gelijk", vertelt president directeur Joseph Follender Grossfeld.
Al 250 jaar worden vrouwen hier geweerd, maar dat is nu voorbij

Zes vrouwen willen lid worden

En dat vrouwen staan te trappelen, komt naar voren uit de lijst van zes vrouwen die lid willen worden. Een van hen is Evelyn Taminiau. "Je kunt je belangstelling verbreden, dat is het belangrijkste. Die mannen nemen we op de koop toe", zegt ze lachend.
Maar lid word je niet zomaar, zegt directeur van de vereniging Udo Kelderman. "Na een voordracht door het bestuur buigt een introductiecommissie zich over de aspirant-leden. Die voeren dan een gesprek van een halfuur met hen. De commissie komt met een positief of negatief advies terug bij het bestuur."

Bezwaar maken is mogelijk

Maar zelfs dan is het lidmaatschap nog niet definitief. "Leden hebben dan nog 14 dagen om bezwaar te maken", zegt Follender Grossfeld.
Zo'n tweehonderd leden telt de Arnhemse sociëteit. "De oudste loopt tegen de honderd", weet Kelderman. Het gaat enige weken duren voor de eerste vrouwelijke leden zich ook echt laten zien in het statige pand van de sociëteit aan de Arnhemse Jansbuitensingel en het is niet zo dat alle activiteiten straks gemengd plaatshebben. "Nee, nee", zegt president directeur Follender Grossfeld: "De woensdagavond is voor alle leden toegankelijk. Dinsdag wordt de damesavond en donderdag is de herenborrel."