Instellingen

Dierbaar schilderij van Dineke naar de kringloop gebracht, door haar man en zoon

Rob de Nijs, bij zijn eigen schilderij, opent het uitvaartcentrum van Dineke de Ruiter in Ede.
Rob de Nijs, bij zijn eigen schilderij, opent het uitvaartcentrum van Dineke de Ruiter in Ede. © De Ruiter Uitvaartzorg

EDE - Een doodgewoon schilderij bij de kringloopwinkel in Ede om online te worden verkocht. Maar er is nog geen foto van om te kunnen aanbieden op Marktplaats. En dat is de redding voor eigenaresse Dineke de Ruiter. Want dat schilderij had helemaal niet naar de kringloop gemogen. "De schuld van mijn man en zijn zoon, haha. Ja, ik kan er nu om lachen. Maar het was bijna op een echtscheiding uitgelopen. Grapje, hoor."

Dineke heeft drie uitvaartcentra in de Vallei. Dat in Ede werd verbouwd en er moesten spullen weg. Ze vertelt: "Die spullen stonden in de kelder en die konden naar de kringloop hier, die heet de Winkel van Sinkel. Ik had zelf een uitvaart en mijn man en zijn zoon brachten spullen weg. En die hebben zonder er bij na te denken ook het schilderij meegenomen."

Het is een werk van zanger Rob de Nijs. "Veel mensen weten niet dat hij ook schildert. Ik kocht het jaren geleden op een goededoelengala voor de kinderafdeling van ziekenhuis Gelderse Vallei en ik had er meer dan duizend euro voor betaald. Rob had het nageschilderd, het origineel is van Albrecht Dürer."

Origineel is vijfhonderd jaar oud

Het werk Biddende Handen is een pen- en inkttekening die de Duitse kunstschilder en tekenaar Dürer maakte in 1508.

Onbetaalbaar voor een gewone sterveling als Dineke de Ruiter, maar het exemplaar dat Bennekommer De Nijs naschilderde is de uitvaartverzorgster zeer dierbaar. De zanger, die nu met parkinson kampt, overhandigde bij de opening van haar uitvaartcentrum in Ede twaalf jaar geleden het schilderij persoonlijk.

"Dat had ik bij de veiling bedongen. Ik draai Robs muziek vaak tijdens een uitvaart. Hij heeft mooie rouwliedjes gemaakt, dat weten veel mensen niet. Ik had hem ook gevraagd volgende maand ons nieuwe centrum in Bennekom te openen, maar dat lukt hem niet meer. Nu komt Ronnie Tober."

Veel nabestaanden putten troost uit schilderij

Terug naar de Biddende Handen, die van De Nijs dan. Dineke de Ruiter ging door de grond toen ze het schilderij laatst in de kelder zocht. "Het hing altijd naast de kist van de overledene in de opbaarkamer. Het heeft een speciaal plekje. Veel nabestaanden putten er troost uit. Ik was heel boos toen het weg was. Ja, nu kan ik er wel om lachen, maar het was bijna uitgelopen op een echtscheiding. Grapje, hoor."

Paniek maakte zich van Dineke meester. Als haar man en zijn zoon De Nijs' schilderij naar de kringloop hadden gebracht, dan was het vast ook al door iemand gekocht. Maar door wie? Dineke wendde zich tot haar volgers op Facebook. Ze schreef erbij de kosten van het terugbrengen te vergoeden en dat delen werd gewaardeerd.

De post van Dineke op Facebook. De tekst gaat daaronder verder.

Gedeeld werd haar smeekbede inderdaad, ruim 4800 keer.

'Er moest nog een foto worden gemaakt'

Gelukkig lag het werk van De Nijs nog altijd bij de kringloop. "Ergens boven bij de ict-afdeling", legt een opgeluchte Dineke uit nadat ze de nodige telefoontjes met het bestuur van de kringloopwinkel had gepleegd. "Die heeft veel vrijwilligers en ze konden het schilderij eerst niet vinden. Ze verkopen kennelijk spullen ook wel online, op Marktplaats. Er moest nog een foto van gemaakt worden."

Het schilderij krijgt ze zaterdag terug, dan is de Winkel van Sinkel in Ede weer open. Ze zit nog een beetje in spanning, geeft ze toe. "We zitten nu in een camper in Friesland. Ik hoorde vanmorgen van mijn collega-uitvaartleidster Renske dat het schilderij terecht was. Het liefst was ik nu met de camper meteen teruggekomen, maar we rijden de Elfstedentocht en maken een uitstapje naar Terschelling."

Irene ten Voorde sprak op Radio Gelderland met de uitvaartverzorgster.

Dineke de Ruiter krijgt haar schilderij terug

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!