Achterhoek / Achterhoek / Noord-Veluwe

'Gemengde huwelijken' in Holterhoek eerder regel dan uitzondering

Zomer in Gelderland in Holterhoek.
Zomer in Gelderland in Holterhoek. © Omroep Gelderland
EIBERGEN - Zomer in Gelderland gaat vier weken de provincie in om dorpen en buurtschappen te bezoeken. Vandaag was het de beurt aan Holterhoek bij Eibergen.
Dat ligt vlakbij de grens met Duitsland. Niet vreemd dus dat de inwoners van de buurtschap veel contact hadden met de Oosterburen. Er zijn dan ook veel 'gemengde huwelijken'. "Wij gingen vaak uit in Duitsland, we hadden de meisjes hier wel een beetje gezien", zegt Jos Rötter met een grote glimlach op zijn gezicht.
Daar, in het Duitse Vreden, leerde hij Helga kennen. En Helga kwam vervolgens regelmatig op zondag naar de Koeienstal, De boerendisco van de jaren 70 en begin jaren 80 in Holterhoek. Uit de hele regio kwamen de mensen daar stappen. Met bussen vol werden ze op zondag aangevoerd. Niet gek want populaire bands uit die tijd traden er op zoals The Cats, George Baker, BZN en natuurlijk Normaal.
Jos en Helga vertellen tijdens Zomer in Gelderland over hun 'gemengde huwelijk'
'Gemengde huwelijken' in Holterhoek eerder regel dan uitzondering

Vonk sloeg definitief over

Daar sloeg de vonk definitief over. "Ik had haar een bierviltje geschreven of ze in de Koeienstal wilde komen. Via vrienden had ik dat naar Duitsland laten sturen, naar Helga. Van het een kwam het ander. Uiteindelijk moesten we trouwen omdat Helga zwanger was. Het verhaal ging toen dat ik twee vogels had geschoten.... Ik was namelijk ook net schutterskoning geworden hier in Holterhoek."
Jos en Helga vormden zeker niet het enige gemengde huwelijk. Alleen op de tribune bij Zomer in Gelderland zaten al meerdere stellen die 'over de grens getrouwd waren'. "Het is hier heel gewoon, wij hadden ook geen hekel aan Duitsers en tegenwoordig kijken we samen voetbal als Nederland en Duitsland tegen elkaar moeten."
Alle hoogtepunten uit de uitzending zien? Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Zomer in Gelderland in Holterhoek.
Dit jaar wordt Zomer in Gelderland gepresenteerd door Frank Oosterwegel en Lisanne Halleriet. Vier weken lang gaan ze de provincie in om een heleboel leuke dorpen en buurtschappen te bezoeken. Kijk op de website van het programma voor meer informatie.