Nieuws

'Zware straf biedt geen troost': werkstraf voor buschauffeur na dodelijk ongeluk

De bus na het ongeluk.
De bus na het ongeluk. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Een 54-jarige buschauffeur uit Klarenbeek heeft een werkstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar gekregen. De vrouw veroorzaakte op 9 mei vorig jaar in Arnhem een aanrijding met dodelijke afloop. Een man van 81 overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.
De bus met de vrouw achter het stuur ramde de auto met daarin de man. Op het moment van de botsing op de kruising van de Nijmeegseweg met de Huissensestraat stonden de verkeerslichten uit.
Volgens de rechtbank in Arnhem reed de buschauffeur 'ondanks het voor haar geldende gele knipperende verkeerslicht, het voorrangsbord en de haaientanden, de voorrangsweg op, remde ze niet af en stopte ze niet'.

Slachtofferverklaring 'bewonderingswaardig'

De rechtbank legt de bestuurder van de bus een lagere straf op dan die door het Openbaar Ministerie was geëist. De rechtbank noemt de slachtofferverklaring van de nabestaanden van de man 'bewonderingswaardig'. "Het overlijden van het slachtoffer bracht een grote schok en veel verdriet bij hen teweeg. Het leven is voor hen ingrijpend veranderd. Zij realiseren zich echter ook dat het leven van de vrouw ingrijpend is veranderd."
Een zware straf voor de vrouw zou hen geen troost bieden.
Tijdens de zitting gaf de buschauffeur aan dat het ongeluk een enorme impact op haar heeft. Ze is al 15 jaar beroepschauffeur en is niet eerder veroordeeld voor een verkeersdelict.
Ze werkt nog steeds als buschauffeur en heeft haar rijbewijs nodig.