Instellingen

Ede rekent op 15.000 bezoekers bij Airborne Herdenking

Luchtlanding bij een eerdere Airborne Herdenking
Luchtlanding bij een eerdere Airborne Herdenking © Omroep Gelderland

EDE - De Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide in Ede gaan dit jaar in aangepaste vorm door. Er mogen op zaterdag 18 september maximaal 15.000 bezoekers verspreid over de hele dag bij de herdenking zijn. Zij moeten daarom een gratis kaartje aanschaffen.

Burgemeester René Verhulst: “De geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen hoort bij ons, bij Ede. Het belang om te herdenken is groot. We moeten de geschiedenis van de jonge para’s die een sprong waagden in het onbekende blijven vertellen.”

Versoberd programma

Dat gebeurt dit jaar vanwege de coronapandemie in een versoberd programma. Het gebied is alleen op de fiets of te voet bereikbaar, mindervaliden uitgezonderd.

In 2019 bezochten nog 100.000 toeschouwers de herdenking en luchtlandingen. Vorig jaar gingen de luchtlandingen niet door en was er geen publiek bij de herdenking op de Ginkelse Heide.

Airborne Ede-maand

De herdenking op zaterdag 18 september is onderdeel van de Airborne Ede-maand. Vanaf maandag 23 augustus hangen de Airborne-vlaggen bij het Raadhuis van Ede, samen met de vlaggen van de landen die deelnamen aan Operatie Market Garden in 1944.

Daarnaast kleurt de gemeente in september maroonrood. “We roepen alle inwoners op om de Airborne Ede-vlag in september uit te hangen”, aldus de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!