Nieuws

Geen droogte dit jaar, maar toch kampen boeren met problemen

Akkerbouwer Bert Sloetjes bekijkt zijn aardappelen die nog wel wat moeten groeien.
Akkerbouwer Bert Sloetjes bekijkt zijn aardappelen die nog wel wat moeten groeien. © Omroep Gelderland
HALLE - Door de regenachtige zomer kampen boeren met problemen. Er is een schimmel en de oogst is later. Tegelijkertijd verdrijft de regen een ander groot probleem bij boeren: de droogte.
Het is de zomer van 2019 als boer Bert Sloetjes uit Halle het somber inziet. Het regent die zomer maar niet. Voor de oogst is het vijf voor twaalf.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Geen droogte dit jaar, maar toch kampen boeren met problemen
Het water is simpelweg op. Twee jaar later is de situatie compleet anders. Het water komt met bakken uit de hemel. Alleen al in juli waren er zes dagen waarop er 50 millimeter of meer viel. Gemiddeld telt Gelderland tien van dit soort dagen in een heel jaar.
Zo zag de zomer er voor Bert twee jaar geleden uit. Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Sloetjes verbouwt aardappels, maïs en graan. "Deze zomer is een echte, typische Hollandse zomer. Daar hadden we er vroeger heel van van. In mijn beleving heeft dat niet te maken met klimaatverandering."
Maar de regen zorgt wel voor problemen. Biologische boeren kampen met een aardappelziekte: phytophthora. De oogst kan door de ziekte teruglopen tot een kwart van de normale opbrengst. Brancheorganisatie Bionext slaat alarm. De schimmel gedijt goed in regenachtig weer.

Maïs staat er 'geweldig mooi blij'

Naast de schimmel, zijn er meer problemen. Sloetjes: "Door het natte en koude voorjaar is de groei achtergebleven. We lopen een paar weken achter. Het is erg onzeker wat de aardappeloogst oplevert. De vraag is of we nog groeizaam weer gaan krijgen." De maïs staat er volgens de agrariër 'geweldig mooi bij', maar ook die wordt later geoogst dan normaal.
Blijft staan dat de droogte deze zomer wel echt voorbij is. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal. "Dit is een totaal ander jaar dan de afgelopen jaren. Ik ben blij dat we een zomer hebben met normale temperaturen en af en toe een buitje. Maar als boer wil je altijd klagen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het had wel iets minder gemogen met de regen", aldus Sloetjes.