Nieuws

Omstreden slachterij Gosschalk blijkt spil in keurmerk voor diervriendelijk vlees

Werk in een slachthuis
Werk in een slachthuis © ANP / Imago Stock & People GmbH
EPE - Slachthuis Gosschalk in Epe mag tijdelijk niet slachten, maar fungeert ondertussen nog wel als ‘ketenregisseur’ voor het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Daarmee zijn ze poortwachter en aanspreekpunt voor veehouderijen die werk maken van dierenwelzijn.
Het Beter Leven-keurmerk geeft vlees 1, 2 of 3 sterren, waaraan de consument kan zien hoe ‘goed’ een dier het heeft gehad. Ketenregisseurs zijn daarbij belangrijk: zij melden nieuwe veehouderijen aan en kijken of die voldoen aan de Beter Leven-criteria. Ze leggen bedrijfsbezoeken af en zijn de schakel tussen veehouders en de Dierenbescherming.
Het in opspraak geraakte slachthuis Gosschalk blijkt zo’n ketenregisseur te zijn. Zes weken geleden werd de slachterij tijdelijk gesloten na uitgelekte beelden van dierenmishandeling. Dit weekend keurde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hun vierde verbeterplan af.
Grote bedrijven als McDonalds, Albert Heijn en Jumbo trokken zich al terug. Maar voor het Beter Leven-keurmerk bleef Gosschalk actief.

Puur administratief

Dat is vooral een papieren realiteit, zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Gosschalk voldoet nog aan die criteria voor ketenregisseur. Het betreft vooral administratieve taken.”
In de praktijk gebeurt de 'voorscreening' door andere deelnemers van de keten, zoals stichting Het Wroetvarken en Vallei Varken, zegt hij. Onafhankelijke controleurs bekijken of een bedrijf daadwerkelijk aan de eisen voldoet. Dat Gosschalk ketenregisseur mocht blijven, is ook praktisch: “Nieuwe veehouders moeten zich ergens kunnen aanmelden.”

‘Niet geloofwaardig’

Dieren actiegroep Ongehoord, die erachter kwam dat Gosschalk nog ketenregisseur is, noemt dit bizar. “Een slachthuis dat landelijk in opspraak komt vanwege dierenmishandeling, kan moeilijk betrokken blijven bij het Beter Leven-keurmerk”, zegt voorman Johan Boonstra.
Hij wijst er op dat Gosschalk al meer dan zes weken dicht is, omdat de toezichthouder keer op keer onvoldoende vertrouwen heeft dat het dierenwelzijn gewaarborgd is. “Als ze wel weer open mogen, kan Gosschalk zo weer verder als ketenregisseur voor Beter Leven. Dan ben je als Dierenbescherming totaal ongeloofwaardig.”

Petitie tegen Beter Leven

Actiegroep Ongehoord maakte de afgelopen tien jaar veel undercoverbeelden van dierenleed in stallen en slachterijen. Ze geloven niet dat het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming ook daadwerkelijk een beter leven voor dieren garandeert. Daarom zijn ze een petitie gestart: ze willen dat het hele keurmerk wordt stopgezet. Boonstra: "Het misleidt consumenten met loze beloften over dierenwelzijn en stimuleert daarmee de verkoop van vlees.”
De Dierenbescherming zegt in gesprek te gaan met Gosschalk over hun rol, maar is het niet met de actiegroep eens dat het keurmerk moet stoppen. "We zijn in 2007 gestart met het Beter Leven-keurmerk. Op die manier hopen we via de weg van de geleidelijkheid ook de consument die vlees eet te bewegen om voor een diervriendelijker variant te kiezen. Het credo blijft daarbij: eet minder vlees, kies voor beter."
Slachthuis Gosschalk zelf was niet bereikbaar voor commentaar.
Zie ook: