Achterhoek / Stedendriehoek

Varkens houden in het bos; voor dierenarts Maurits is het heel normaal

Varken neemt zonnebad in Terwolde.
Varken neemt zonnebad in Terwolde. © Laurens Tijink
TERWOLDE - Tijdens een boswandeling verwacht je geen varkens tegen te komen, tenzij het wilde zwijnen zijn natuurlijk. Als het aan Maurits Bosgoed uit Terwolde ligt, is dat wel wat we in de toekomst kunnen verwachten. In de bossen rond Terwolde leven nu al varkens van de dierenarts. De zeugen, beren en biggen hebben de tijd van hun leven en ze zijn ook nog eens heel nuttig voor het beheer van natuurgebieden.
Bosgoed heeft zo zijn eigen kijk op het houden van dieren. Zo heeft hij de grasmaaier al in geen tijden meer aangeraakt omdat tachtig cavia's zijn gazon kort houden. Niet veel mensen weten dat, maar cavia's kunnen in ons land prima buiten leven, vertelt de dierenarts van dierenartspraktijk DAP Vaassen.
Bovendien zijn cavia's zindelijk, waardoor het gazon niet verandert in een groot caviatoilet. Bosgoed woont buitenaf. Het bos achter zijn huis is momenteel het domein van zo'n vijftien varkens. Nieuwsgierig komen de dieren kijken als BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink op bezoek is...
Luister naar de radioreportage (1-3)

Meer planten- en dierensoorten dankzij varkens in de natuur

Door het buitenleven kunnen de varkens niet alleen hun natuurlijke gedrag vertonen. De dieren zijn ook nuttig voor het beheer van de natuur, vertelt Bosgoed. Met hun snuiten ploegen de varkens hele stukken bos en weiland om, op zoek naar een lekkere hapjes. Dit zorgt voor een grote variatie in het landschap, waardoor het aantal planten- en dierensoorten in een gebied toeneemt.
Regelmatig komen de varkens een verfrissend bad nemen in een van de poelen op het land. De dieren zijn overdag actief. 's Nachts kruipen ze met zijn allen dicht tegen elkaar aan in een bosnest, vertelt de dierenarts enthousiast...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Hulp bij aanleg natuurlijke oevers

Als het aan Bosgoed ligt, worden de varkens de komende jaren op veel meer plekken ingezet. Het levert biologisch varkensvlees op en de dieren zijn dus op allerlei manieren nuttig voor het beheer van gebieden.
Natuurorganisaties zijn nu vaak nog terughoudend, merkt Bosgoed, maar dat is volgens hem niet nodig. De dieren komen zelfs van pas bij de aanleg van natuurlijke oevers.
De varkens van de dierenarts uit Terwolde blijken ook nog eens heel erg tam. Als Bosgoed een van de beesten over de rug krabt, ploft de big met een boel geknor neer. De voeten van onze verslaggever gebruikt hij als kussen...
Luister naar de radioreportage (3-3)

Geboorte

Een van de zeugen is dit jaar voor de tweede keer drachtig. Binnenkort worden er dan ook weer biggetjes geboren in het bos. Dit gebeurde afgelopen maart ook. Bosgoed wist het bijzondere moment vast te leggen op camera...
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.