Instellingen

Agressieve vorm van huidkanker komt steeds vaker voor: 'Mensen wachten te lang'

Een man laat zich onderzoeken op plekjes en moedervlekken.
Een man laat zich onderzoeken op plekjes en moedervlekken. © ANP

ARNHEM - Tijdens de coronapandemie lag veel andere zorg stil. De gevolgen daarvan worden nu langzaam zichtbaar. Zo signaleert het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate dat er meer patiënten met een groot melanoom (een agressieve vorm van huidkanker) bij de dermatoloog verschijnen.

Of het komt doordat mensen zelf niet naar de huisarts durfden met een verdacht moedervlekje of omdat deze mensen minder snel werden doorverwezen naar het ziekenhuis, is niet duidelijk. Maar deze zomer zijn de dermatologen in Rijnstate opvallend drukker met grote melanomen. Dat is de agressiefste vorm van huidkanker.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Agressieve vorm van huidkanker komt steeds vaker voor

'Mensen wachten te lang'

"Er lijkt sprake te zijn van een stijging, met name onder oudere mensen. Die hebben vanwege corona ook langer het ziekenhuis gemeden", zo stelt een woordvoerder van Rijnstate. "Exacte cijfers zijn er nog niet. Landelijk en regionaal lopen die onderzoeken nog."

Stichting Melanoom bevestigt de ontwikkeling. "We hebben dat soort signalen ook gehoord. Mensen wachten te lang, ook met naar de huisarts gaan", zegt secretaris Martina Rooijakkers.

Welke effecten dit heeft op de lange termijn, is onduidelijk. Maar over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op genezing. "Als je dat stadium overslaat, heb je meer kans op uitzaaiingen. Er zijn wel behandelingen, maar er overlijden nog steeds te veel mensen aan uitzaaiingen van een melanoom", aldus Rooijakkers.

Uitzaaiingen

Volgens Rijnstate is het effect op lange termijn pas over twee of drie jaar te zien, omdat uitzaaiingen dan pas zichtbaar worden. Het RIVM berekende in december vorig jaar dat er in de eerste golf alleen al zo'n 1000 diagnoses minder zijn vastgesteld.

Het instituut rekende uit hoeveel effect drie of zes maanden uitstel heeft. "In het geval van drie maanden uitstel zullen er naar verwachting 143 patiënten meer zijn overleden na vijf jaar. Indien het uitstel zes maanden is, zal dit getal naar verwachting 279 zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!