Nieuws

Boer Marcel moet zijn gouden akker teruggeven aan de natuur: 'Heel oud beleid'

BENNEKOM - De laatste oogst van stichting GraanGeluk in Bennekom is een feit. De provincie Gelderland, eigenaar van de grond, wil de akker dit najaar teruggeven aan de natuur. En dat steekt bij natuurboer Marcel van Silfhout, die de grond een jaar lang mocht pachten.
De akker van ruim tien hectare Van Silfhout ligt aan de Panoramaweg, in de bossen van Bennekom. De boer vindt dat zijn manier van ecologische akkerbouw meer bijdraagt aan natuurherstel op de Veluwezoom, dan een akker met ruig grasland waar de provincie nu voor kiest.

Beste speciaalbier

Het valt hem dan ook zwaar dat hij deze gouden akker moet achterlaten. Want zijn ecologisch geteelde granen zijn razend populair. De akker is volgens hem jaarlijks goed voor 50 duizend streekbroden en 100 duizend streekbiertjes.
Vorig jaar nog werd het speciaalbier Gelders GraanGeluk van Stadsbrouwerij Wageningen verkozen tot beste speciaalbier ter wereld. En dagelijks vinden de streekbroden met het Bennekomse graan gretig aftrek bij bakkerijen in de buurt.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Natuurboer moet plaats maken voor de natuur
De visie van stichting GraanGeluk is om op lokaal niveau de balans te zoeken met de natuur. Tussen oude granensoorten als Aalter troshaver en Veluwse kruiprogge staan zeldzame akkerkruiden waar insecten massaal op afkomen. Het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn uit den boze. Van Silfhout laat de akker op ouderwetse wijze begrazen en bemesten door schapen. Door lokaal te produceren wil de natuurboer de lijntjes met zijn afnemers kort houden.
"Wat mijn pijnpunt is, is dat de provincie met een heel oud beleid bezig is om landbouwgronden uit de productie te nemen om het terug te geven aan de natuur", vertelt Van Silfhout. "Ik heb hier een vorm van natuurboeren ontwikkeld. En ik heb echt gehoopt dat de provincie voortschrijdend inzicht zou hebben. We kunnen hier nog iets van waarde vandaan halen, die voor dezelfde natuur ook van hoge waarde is."
We willen er een ruig grasland van maken
Maar de provincie houdt voet bij stuk. "Omdat de natuur op de Veluwe onder druk staat heeft de provincie deze akker aangekocht om er natuur van te maken", zegt een woordvoerder.
"Van Silfhout kwam naar ons toe met een goed verhaal om er op ecologische wijze graan te verbouwen. Daar stonden we positief tegenover omdat we tijd nodig hadden om het nieuwe bestemmingsplan rond te krijgen. We hebben met hem open kaart gespeeld en duidelijk gemaakt dat hij de akker maximaal een jaar kon pachten. Helaas voor hem zit de tijd erop. We willen er een ruig grasland van maken waar insecten en vogels zich goed kunnen ontwikkelen, zonder verstoord te worden door landbouwactiviteiten."

Debat over overgangsgebieden

Van Silfhout hoopt dat er binnen de provincie snel een debat op gang komt over het overgangsgebied tussen natuur en landbouwgebieden. "Want dit is een prima model waarmee je zowel de natuur dient, als je streekvoedsel vandaan kunt halen. Het is een optimaler model dan wat we tot op heden zien. Ik hoop dat die erkenning er voor dit proces komt. Want ik wil dat de boerengezinnen die van oudsher in dit gebied zitten, kunnen blijven boeren. Zij verliezen net als ik letterlijk de akkergrond onder hun voeten."
Met het afscheid van de Bennekomse akker raakt Van Silfhout raakt twee derde van zijn akkers kwijt. Maar hij is vastbesloten om door te gaan. "Natuurlijk ben ik heel erg bezig om te kijken op welke andere plekken ik terecht kan. Dat zal ook echt wel lukken gezien het aantal mensen dat naar mij toe komt dat zo graag dit soort akkers wil hebben."