Nieuws

Veel meer studenten willen dit jaar een kamer

Foto Omroep Gelderland.
Foto Omroep Gelderland.
WAGENINGEN - Veel meer studenten willen dit jaar een kamer. Dat blijkt uit cijfers van studentenhuisvesters in Wageningen en Nijmegen. Een jaar lang hebben studenten thuisonderwijs gehad, maar nu kunnen ze weer op de campus terecht. Dus dat is zoeken naar een studentenwoning. Maar dat is nog niet overal even makkelijk. De vraag is dit jaar vele malen groter dan het aanbod.
Dat er meer studenten zijn die een kamer willen, ziet ook Hellen Albers van Idealis studentenhuisvesting. "Dat zien we wel terug in vergelijking met andere jaren. Vorig jaar zijn ze thuis blijven wonen in hun eerste jaar vanwege corona. En ze komen nu bovenop de eerstejaars die voor het eerst een kamer zoeken." Daarnaast is aan het begin van het jaar de druk op kamers altijd groter dan later in het jaar.

Veel meer vraag

In verhouding valt het in Wageningen mee. De meeste vinden binnen een jaar een kamer. In Ede is de woningnood sowieso niet zo hoog. De vraag is daar lager. Op ROOM.nl hebben 2861 studenten aangegeven dit studiejaar in Wageningen en Ede te gaan starten met hun studie. Dit zijn er 459 meer dan vorig jaar. In 2020 was vanwege corona de huisvestingsvraag van eerstejaarsstudenten lager. Dit jaar lijkt hier niet of nauwelijks meer sprake van te zijn.
Deze week beginnen ook de introducties weer. In Wageningen hebben veel nieuwe studenten ook nagedacht over een nieuwe woonruimte. "Ik heb een kamer", zegt een van de studentes. "Het was mijn derde hospiteeravond en toen ben ik gekozen. Ik ben erg blij. Maar wel vervelend voor hen die nog geen kamer hebben."
Dat weet ook een andere student uit Heeten. "Ik heb geen voorrang gekregen, omdat ik in verhouding dicht bij de universiteit woon. Ik wil wel graag een kamer. Dat scheelt me twee uur reistijd op een dag met de auto, laat staan met het OV." Studenten hoeven niet te treuren. Idealis verwacht dat voor 1 mei 2022 alle studenten die een kamer willen, die inmiddels wel hebben gevonden.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Veel meer studenten willen dit jaar een kamer

Ook in Nijmegen

In die andere Gelderse universiteitsstad, Nijmegen, is het lastig om te bepalen zegt de Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen. Daar hebben ze een nieuw systeem, waardoor cijfers niet meer te vergelijken zijn. Maar daar herkennen ze de trend wel. "Sinds een aantal maanden zien we weer veel aanmeldingen", zegt Vincent Buitenhuis van SSHN.
"Tijdens het dieptepunt van corona was de vraag heel laag. Vanaf begin juni krijgen we echt weer meer reacties op ons aanbod. We zitten nu rond de honderd reacties gemiddeld per kamer. Dat is niet extreem veel, maar toch wel weer behoorlijk."

Zie ook: