Achterhoek

Zonnepanelen gaan uit op zonnige dagen en dat is voor het eerst

Zonnepanelen op daken in een woonwijk.
Zonnepanelen op daken in een woonwijk. © ANP
ARNHEM - Het is er misschien geen zomer voor en tóch komt het voor: dat het elektriciteitsnet in één straat zoveel wordt belast, dat zonnepanelen op de daken uitgeschakeld worden. En dat is voor het eerst, zegt netbeheerder Liander.
Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen. Soms ligt zelfs een hele straat dak na dak vol. Maar op zonnige dagen wekken al die panelen in één straat zoveel elektriciteit op dat het net het niet meer aankan. Op zo'n moment worden de panelen bij één of meerdere huizen dan automatisch uitgeschakeld, om overbelasting te voorkomen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Zonnepanelen gaan uit op zonnige dagen en dat is voor het eerst
"Dat zien we dit jaar voor het eerst. Het is maar voor een korte periode, tot de zonnekracht minder wordt, en bij een enkeling", zegt woordvoerder Ceriel Thissen van de Arnhemse netbeheerder Liander.

Opeens naar nul opbrengst

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bevestigt de ontwikkeling. "Het hangt af van het elektriciteitsnetwerk in jouw straat en hoeveel panelen er in jouw straat zijn", zegt Puk van Meegeren, expert Energie in huis. "Vaak zit er bij de zonnepanelen een app waarin je per kwartier of per uur je opbrengst kan bekijken. Als je ziet dat die opbrengst midden op een goede dag opeens naar 0 gaat, weet je dat de zonnepanelen worden afgeschakeld. Zo kan je ontdekken of het bij jou voorkomt."
Of huishoudens zo veel geld mislopen, kan Milieu Centraal niet zeggen. "We vermoeden een klein effect, maar we durven het niet te kwantificeren. Als je zonnepanelen wil, zeggen wij nog steeds: ga je gang. Het aantal piekmomenten is over het hele jaar gezien beperkt, dus voor de jaaropbrengst maakt het niet zoveel uit."
Zet de wasmachine aan als de zon schijnt
Maar met het groeiende aantal zonnepanelen op woningen, is het misschien een voorbode voor wat er komen gaat. Nu is het al een probleem voor 'grootleveranciers' zoals zonneparken, die vaak al niet eens worden aangesloten omdat het net het niet aan kan.
"Als het aantal zonnepanelen op huizen nog verder groeit, dan kan dat ja", meent de woordvoerder van Liander. "Daarom vragen wij mensen altijd: als de zon schijnt, gebruik de elektriciteit dan ook meteen, door bijvoorbeeld je wasmachine of droger aan te zetten."
Daarnaast pleit Liander voor het sneller afbouwen van de zogenaamde 'salderingsregeling': consumenten die meer energie opwekken dan ze gebruiken, krijgen daarvoor een vergoeding. "Die subsidieregeling staat op de planning om afgebouwd tot worden vanaf 2023. We zeggen: doe dat versneld en stimuleer juist meer vormen van opslag. Dat je de energie die je niet meteen kwijt kan, ergens kan opslaan, bijvoorbeeld in een buurtbatterij of elektrische auto."

Beter monitoren

Milieu Centraal zou graag zien dat Liander monitort of dit op straat- of wijkniveau vaker voorkomt. "Als zij constateren dat het grotere vormen aanneemt, moeten ze misschien iets doen aan het netwerk in die straat of buurt, om de zonnepanelen daar wel toegang te geven tot het netwerk."
Liander ziet dat echter niet snel gebeuren. "Als wij die kabel in de straat zouden moeten uitbreiden, dan kost dat veel geld, alleen voor die paar piekdagen in het jaar."