Nieuws

Vogelwereld is volledig in de ban van de rode ibis

De rode ibis bij Wageningen.
De rode ibis bij Wageningen. © Henrik van Steenbergen
WAGENINGEN - Het houdt de hele vogelwereld bezig: de rode ibis, die onder meer in de Blauwe Kamer in Wageningen gespot is. "Om de haverklap hoor je iemand erover", zegt Harvey van Diek van Sovon Vogelonderzoek in Nijmegen. Of we er lang van kunnen genieten, wordt nog spannend. "Het zou geweldig zijn als ze de winter overleven."
Uit Zuid Amerika, waar de vogel oorspronkelijk vandaan komt, zijn ze waarschijnlijk niet overgevlogen. "Wij vogelaars lachen daar een beetje om, want dat is heel onwaarschijnlijk." Uit meldingen van de website waarnemingen.nl, blijkt dat de tropische vogel door heel het land gezien wordt. In Gelderland zijn er ruim tien meldingen van de vogel gedaan, afgelopen weekend. "Het zijn er zeker meerdere, ik heb gehoord dat er één met een groene ring is, met een gele ring en ook zonder ring."

'We willen ze best terug'

De kans is groot dat ze uit een dierentuin of van particulieren afkomstig zijn, zegt Van Diek. Bij Zoo Veldhoven, in de buurt van Eindhoven, hadden ze twee rode ibissen, maar die zijn ze al een tijdje kwijt. "Ze zijn zes jaar geleden ontsnapt", zegt Richard Loomans van de dierentuin.
"We hebben er zo'n vier jaar achteraan gezeten. Elke keer kregen we een melding dat ze ergens gezien waren en gingen we er achteraan met een schepnet. Maar ze zijn heel moeilijk te vangen. Eigenlijk moet je een kooi hebben waar ze invliegen bijvoorbeeld. Het is ons uiteindelijk niet gelukt, dus twee jaar geleden hebben we het opgegeven. Maar als het kan, zou ik ze nog wel terug willen hebben."
Maar zijn het wel de vogels uit de voormalige papegaaienopvang? "Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat ze van ons afkomstig zijn, want ze kunnen ver vliegen van zichzelf. Maar als ze in gevangenschap geboren zijn, gaan ze doorgaans niet zo ver als van Eindhoven naar Wageningen", zegt Loomans.

Het is de vraag of ze 'winterhard' zijn

Nog spannender is de vraag of ze de winter doorkomen, vindt Van Diek. "Ze kunnen nu goed overleven, want er is genoeg te eten. Maar als we weer een strenge winter krijgen zoals afgelopen winter, wordt het lastig." Een winter met veel vorst is moeilijk voor de vogels, omdat ze eten uit de grond halen. En als alles bevroren is, gaat dat niet, legt Van Diek uit.
Daarnaast heeft het met opvoeding van de vogels te maken. Of ze 'winterhard' zijn, zoals dat heet. "Als ze ergens vandaan komen waar ze in de winter naar binnen gingen, zijn ze kou ook niet gewend."

'Als een vos ze te pakken krijgt, zijn ze het haasje'

Verder hebben ze ook natuurlijke vijanden, zoals marters en vossen. "En ze vallen nogal op natuurlijk", zegt Van Diek. "Maar aan de andere kant, als ze in de Blauwe Kamer leven met reigers en andere vogels, redden ze het misschien wel. Dan hebben ze een paar extra ogen. Maar als een vos ze te pakken krijgt, dan zijn ze het haasje."
Gevaar ligt dus op de loer. Maar als ze de winter overleven en gaan broeden in het voorjaar, wordt het pas echt interessant, meent Van Diek. "Dan komen er meer vogels en gaan ze nestjes maken. Dat zou natuurlijk geweldig zijn."