Sport

Olympiër Nageeye tussen vrienden gehuldigd: 'Dit is leuker dan de koning'

Bij zijn oude voetbalclub voelt Abdi Nageeye zich thuis
Bij zijn oude voetbalclub voelt Abdi Nageeye zich thuis © Loco Media
OOSTERWOLDE - Nog geen week na zijn fabelachtige zilveren medaille op de Olympische marathon is Abdi Nageeye zaterdagavond gehuldigd in Oldebroek. Daar heeft hij een groot deel van zijn jeugd gewoond. Zijn band met het dorp is nog altijd sterk.
Veel dorpsgenoten waren uitgelopen om hun oude buurjongen en teamgenoot van het voetbal te begroeten. "Dit vind ik leuker dan dat bezoek aan de koning."
Het is een drukke week voor Abdi Nageeye. Na zijn zilveren medaille werd hij al gehuldigd door Mark Rutte en de koning en ook op het strand in Scheveningen stond hij in het middelpunt. Toch is de huldiging in Oldebroek voor hem de mooiste. "Hier zie ik mensen die ik ken. Mijn oude voetbalvrienden, de mensen uit het dorp. Bij dat paleis stond ik wat om me heen te kijken, dat deed me niet veel, maar dit vind ik echt leuk."
Jos Boeve moet er wel om lachen. "Ja, dat is Abdi", zegt de man bij wie Nageeye in huis kwam wonen nadat hij uit Somalië gevlucht was. Pleegvader wil hij niet genoemd worden. "Nee, liever pleegvriend. Dat omschrijft de band die mijn vrouw en ik met Abdi hebben veel beter."

Vriend geholpen

De zilveren medaille in Tokyo was een bijzondere prestatie. Nederland had al 41 jaar geen medaille gehaald op de marathon. Toch ging het na afloop voor een groot deel over de laatste kilometer van Nageeye. In de eindsprint neemt hij zijn Belgische vriend en trainingsmaat Bashir Abdi op sleeptouw, waardoor die brons pakt. De familie Boeve had gespannen gekeken naar het moment. "We waren bang dat hij zichzelf zou vergeten, dat hij daardoor zilver mis zou lopen", lacht Jos Boeve. "Maar het typeert Abdi ook wel weer. Hij denkt aan anderen, helpt zijn vrienden graag."

Hier helpt iedereen elkaar

Nageeye denkt dat zijn jeugd in Oldebroek bijgedragen heeft aan die drang om mensen te helpen. "Hier helpt iedereen elkaar. Net kwam de opa van de familie nog even langs om stoelen te verplaatsen, en gisteren kwamen ook wat buren helpen. Dat leer je op de boerderij, dat je elkaar altijd kunt helpen."
Sinds een paar jaar probeert hij ook mensen te helpen, via zijn Abdi Nageeye Foundation. Daarmee zamelt hij geld in om in Somalië speeltuinen te bouwen. "Kinderen hebben daar helemaal geen plek om te spelen. Daar wil ik verandering in aanbrengen."

Pleegvriend is voorzitter

Voorzitter van de stichting is, hoe kan het ook anders, 'pleegvriend' Jos Boeve. "Het is onze taak als bestuur om geld in te zamelen, media-aandacht te creëren en te zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt." Want de stichting gaat niet zelf naar Somalië. "Nee, daar gebruiken we juist de locals voor", legt Boeve uit. "Die bouwen de speeltuin, en we leren de leraren om het spelen te begeleiden. Want als je niet gewend bent om te spelen, kun je nog weinig met een speeltuin."
Ook tijdens de huldiging in Oldebroek staat de Abdi Nageeye Foundation centraal. De lokale gemeenschap heeft meerdere enveloppen met geld weten te vullen, de gemeente draagt 250 euro bij, en het kraampje met het boek van Nageeye wordt druk bezocht. "De opbrengsten daarvan gaan allemaal naar de stichting", legt Boeve uit. De opbouw van een speeltuin, plus de trainingen die de stichting daarbij aanbiedt, kosten zo'n 3000 euro per locatie.

Zilver in handen

Wat aandacht en geld betreft heeft de stichting nu letterlijk zilver in handen. Een Olympisch fonds, Athletes for Good, stortte al 10.000 dollar op de rekening. "Maar ik zag ook dat binnen 24 uur na die medaille meer dan 50 mensen een klein bedrag hadden gedoneerd", zegt Nageeye. "Dat vind ik misschien nog wel mooier. Dat veel mensen zo'n goed doel steunen."
Terwijl de familie Boeve zijn boek verkoopt, duikt Nageeye nog even de kantine in, samen met zijn oud-ploeggenoten. Even rust, even bijpraten. "Oldebroek is thuiskomen. Hier kan ik chillen. En wat fantastisch dat er zoveel geld is ingezameld."