Nieuws

Festivalbranche houdt protestmars: 'Kabinet houdt ons een worst voor'

Feestend publiek tijdens de Zwarte Cross in 2018.
Feestend publiek tijdens de Zwarte Cross in 2018. © ANP
VOORTHUIZEN - Waarschijnlijk in Nijmegen, maar in ieder geval in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht houden organisatoren van festivals en evenementen en podiumbouwers op 21 augustus een protestmars tegen het coronabeleid van het kabinet.
"We zijn al twee jaar bezig met het organiseren van evenementen die niet mogen doorgaan", zegt een balende Nikki Kloet van Gelderpop in Zeumeren bij Voorthuizen. "Teleurstelling overheerst, maar boosheid en onmacht voelen we ook. We worden er niet eens rijk van, van die festivals. We willen dat mensen plezier hebben en dat mag niet eens."
Gelderpop is een van de vele festivalorganisaties die de protestmars lopen. Kloet: "We hebben ons als branche te lang stilgehouden. Natuurlijk snapte iedereen dat de gezondheid boven festivals ging, daar konden we ook mee leven. Maar de afgelopen drie, vier maanden constateren we dat de overheid ons een worst voor houdt. Terwijl we het spel aan het spelen zijn, veranderen steeds weer de spelregels."

'We gaan door met voorbereidingen'

Op 25 september moet Gelderpop plaatshebben, het evenement was vanwege de pandemie al verplaatst. Kloet heeft geen flauw idee of het er wel van komt. "Op 17 september kijkt het kabinet of de samenleving verder open kan", zegt Kloet. "We gaan gewoon door met de voorbereidingen voor de 25e. Of ik het nu moet afblazen omdat het misschien toch niet mag of een week van tevoren, maakt geen verschil."
Hans Glaudemans van tentenverhuur De Markies BV in Nijmegen staat pal achter de actie, laat hij weten. "Ik had mijn laatste grote klus in januari vorig jaar, dus voor corona. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."
Zijn bedrijf werkt mee aan festivals als Oerol, Lowlands, Noorderzon, de Zwarte Cross en North Sea Jazz. Glaudemans houdt hoop. "Uiteindelijk gaat het allemaal wel weer lukken, maar dit jaar is een verloren jaar. We moeten het in de zomermaanden verdienen."

Zwarte Cross beraadt zich

Op het pamflet van de protestmars op 21 augustus ontbreekt de naam van De Feestfabriek, het bedrijf in Hengelo achter de Zwarte Cross en Mañana Mañana. "We beraden ons nog", legt directeur Ronnie Degen uit.
Hij snapt dat de branche 'het spuugzat is'. "Ik deel die opvatting ook", zegt Degen. "Het is goed om te laten zien dat de branche boos is. Maar laten we op deze manier wel goed genoeg onze tanden zien? Moeten we meer doen dan alleen een protestmars houden? Daar gaan we het binnen De Feestfabriek eens over hebben."