Nieuws

Gelderse museumstukken komen samen in een virtueel spel

Stan en Jasper spelen de Virtual Reality Game
Stan en Jasper spelen de Virtual Reality Game © Omroep Gelderland
TIEL - In Gelderland ontbreekt een provinciaal museum waar de volledige Gelderse geschiedenis beleefd kan worden, maar sinds vandaag is er wel een virtual reality game. In het computerspel spelen topstukken uit diverse Gelderse musea de hoofdrol. Samen vertellen deze museumobjecten virtueel het verhaal van Gelderse geschiedenis.
De game heet Schatkamers van Gelderland. Twee spelers reizen door de Gelderse geschiedenis. Ze kunnen kiezen voor een tijdvak zoals de prehistorie, de Romeinse tijd, de vroege middeleeuwen of de twintigste eeuw. Hun opdracht is om de schatten van Gelderland te redden uit de handen van criminelen. Dit zijn allemaal museumstukken uit Gelderse musea. De ene speler heeft de vr-bril op en begeeft zich in een virtuele wereld en andere speler blijft bij een computerscherm.
De tekst gaat verder onder de video
VR-Game Schatkamers van Gelderland
VR-Game Schatkamers van Gelderland © Omroep Gelderland

Leren over de Gelderse geschiedenis

Erik van Vliet van Erfgoed Gelderland ontwikkelde de virtual reality game vanuit het project Verhaal van Gelderland. “Met dit project kunnen we fysiek gescheiden objecten virtueel samenbrengen, waardoor Gelderse musea samen een overkoepelend verhaal kunnen vertellen. Het doel van de game is om deelnemers spelenderwijs iets te leren over de Gelderse geschiedenis en de uitgebreide collecties van de musea in Gelderland."
De tekst gaat verder onder de video
Erik van Vliet en Alexandra van Steen
Erik van Vliet en Alexandra van Steen © Omroep Gelderland

Op reis langs musea in Gelderland

Het spel werd zaterdagochtend voor het publiek geopend tijdens de Gelredag in Flipje en Streekmuseum Tiel. Verslaggever René Arendsen speelde de game samen met de twaalfjarige Lieke Bakker uit Tiel live op Radio Gelderland. Het spel is dit weekend te spelen in het Tielse museum. Daarna gaat het op reis langs andere Gelderse musea. Volgende week staat de game in Museum De Bastei in Nijmegen.
De tekst gaat verder onder de video
Jasper en Stan spelen de VR-game
Jasper en Stan spelen de VR-game © Omroep Gelderland

Reis door het verleden

Ook directeur van het Flipje en Streekmuseum Alexandra van Steen heeft de game al gespeeld. Ze is enthousiast. “Je hebt echt het gevoel dat je in het spel zit. Al je zintuigen worden geprikkeld. Je krijgt als speler echt het gevoel dat je door het verleden reist met prachtige decors waar je middenin staat. Tegelijkertijd leer je veel over de geschiedenis van Gelderland en de rijke collecties van Gelderse musea.”