Instellingen

Fort Pannerden is maar één keer écht gebruikt en nu overgenomen door de natuur

Fort Pannerden wordt langzaam overgenomen door de natuur.
Fort Pannerden wordt langzaam overgenomen door de natuur. © Omroep Gelderland

DOORNENBURG - Fort Pannerden kent een rijke geschiedenis, maar het hoofdstuk over het gebruik als oorlogswerktuig is maar dun. Inmiddels speelt de natuur een grote rol rondom het fort. BuitenGewoon-presentator Harm Edens neemt een kijkje en gaat terug in de tijd.

Samen met Martien Niels van Fort Pannerden gaat hij terug naar 1940. "We hadden ook terug kunnen gaan naar de Eerste Wereldoorlog, toen was het er ook al", vertelt Niels. "Maar toen werd het niet gebruikt, want Nederland bleef neutraal." Het werd gebouwd in 1869, maar werd amper gebruikt. Ruim 13,5 miljoen bakstenen zitten er in het fort, en later is er door de komst van brisantgranaten een versteviging van beton aangebracht.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Fort Pannerden werd maar één keer écht gebruikt, en is nu overgenomen door de natuur - BuitenGewoon

Platbombarderen

Hoewel het tijdens de Eerste Wereldoorlog niet werd gebruikt, was dat voor korte tijd anders in de oorlog die volgde. Tientallen militairen zaten tijdens de inval van het Duitse leger klaar om ten strijde te gaan. "Op 10 mei 1940, de Duitsers vielen ons land binnen. Er kwamen een paar Duitse vliegtuigen over, en de soldaten schoten er twee uit de lucht." Maar de Duitse commandant in Nijmegen maakte daar snel korte metten mee. "Hij belde het fort op en zei: als je niet stopt bombarderen we je plat. De Nederlandse soldaten hebben daar maar naar geluisterd."

Bovenop kijk je uit op de omliggende natuur. Het groen heeft een groot deel van het fort al overgenomen door het groen. "Vroeger was het een weiland, nu valt het niet op." Of Martien Niels dat jammer vindt? "Nee, als je hier van je af kijkt, wat wil je nog meer?"

Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!