Arnhem en omstreken / Achterhoek

Wat mag de politie wel en niet bij vermissingen?

De zoekactie in de omgeving van Otterlo en Wekerom.
De zoekactie in de omgeving van Otterlo en Wekerom. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De politie was sinds enkele dagen op zoek naar een 17-jarig meisje uit Arnhem, die spoorloos verdween in de omgeving van Bennekom en Heveadorp. Ze wordt nu twee dagen vermist en er zijn opsporingsmiddelen ingezet om het meisje te vinden. Hoe werkt een vermissingszaak achter de schermen? En wat kan er wel en niet?
Ieder jaar krijgt de politie duizenden meldingen van vermissingen. Om die allemaal uit te zoeken, zou het korps veel meer mensen, tijd, geld en middelen nodig hebben dan ze nu ter beschikking staan. Daarom maakt de politie een afweging hoe ernstig een vermissing is om vervolgens te bepalen wat er ingezet kan worden.

Waar houdt de politie rekening mee bij de inschatting?

Het eerste waar de politie naar kijkt, is het profiel van de vermiste persoon. Bij kinderen gelden andere opsporingsregels dan bij volwassenen. Volwassenen mogen gaan en staan waar zij willen, dus ligt de lat hoger om in actie te komen tijdens een vermissing.
Bij (psychische) problemen of dementie kan wel worden bepaald dat een volwassene extra risico loopt. In het geval van het vermiste meisje van 17 maakt de politie zich zorgen over haar welzijn van het meisje. Daarom verspreidde de politie een foto van haar. Woensdag werd ook haar naam bekend gemaakt en ging er een Vermist Kind Alert uit.
In de zaak van het vermiste 17-jarige meisje heeft niet alleen de politie actie ondernomen. Zestig vrijwilligers van het Veteranen Search Team (VST) zochten dinsdag naar de vermiste tiener. Uit het hele land reden zij dinsdag naar Gelderland gereden om te helpen zoeken. In samenwerking met de politie zochten ze dinsdag al de bossen bij Doorwerth en de Ginkelse Heide bij Ede af.
Kijk wat het Veteranen Search Team zegt over de zoektocht:
Veteranen zoeken in Heelsum naar meisje (17)
Maar wat als je fysiek en mentaal kerngezond bent, en meerderjarig? Dan gaat het al gauw om de vraag of er sprake is van een misdrijf. Denk aan een achtergelaten telefoon op de laatste plek waar je was of getuigen die iets verdachts hebben gezien.

Wat mag de politie inzetten om de vermiste persoon te vinden?

Dat ligt helemaal aan de vermissing. Hoe groter het risico dat de persoon slachtoffer is van een misdrijf of in levensgevaar verkeert, hoe hoger de kans dat de politie extra middelen in mag zetten om de persoon op te sporen.
De politie mag niet zomaar een telefoon traceren of bankgegevens uitlezen. Daarvoor moeten agenten goed onderbouwen waarom dat nodig is. Dat heeft te maken met de privacy van vermiste personen. Iedereen heeft daar namelijk recht op, wat betekent dat niet gelijk alle registers open mogen worden getrokken zodra de melding gedaan is.
Maar zowel privacy als het beschermen van burgers zijn grondrechten. Per zaak moet daarom afgewogen worden welk grondrecht 'zwaarder' weegt. Hiervoor worden onder andere de persoonskenmerken en de kans dat er sprake is van een misdrijf meegenomen.