Instellingen

Bo (22) is vermist: wat mag de politie wel en niet in haar zaak?

Agenten in de winkelstraat in Arnhem.
Agenten in de winkelstraat in Arnhem. © Jasper Lindner / Omroep Gelderland

ARNHEM - De politie is sinds enkele dagen op zoek naar Bo (22) uit Winterswijk. Zij wordt sinds eind vorige week vermist en er zijn opsporingsmiddelen ingezet om de jonge vrouw te vinden. Hoe werkt een vermissingszaak achter de schermen? En wat kan er wel en niet? We zochten het uit.

Ieder jaar krijgt de politie duizenden meldingen van vermissingen. Om die allemaal uit te zoeken, zou het korps veel meer mensen, tijd, geld en middelen nodig hebben dan ze nu ter beschikking staan. Daarom maakt de politie een afweging hoe ernstig een vermissing is om vervolgens te bepalen wat er ingezet kan worden.

Waar houdt de politie rekening mee bij de inschatting?

Het eerste waar de politie naar kijkt is het profiel van de vermiste persoon. Bij kinderen gelden andere opsporingsregels dan bij volwassenen. Volwassenen mogen gaan en staan waar zij willen, dus ligt de lat hoger voor een vermissing. Bij (psychische) problemen of dementie kan wel worden bepaald dat een volwassene extra risico loopt. In het geval van Bo lijkt de verdwijning vrijwillig, maar de politie zegt dat het lang duurt voor er een teken van leven wordt gegeven.

Maar wat als je kerngezond bent, mentaal en fysiek, en meerderjarig? Dan gaat het al gauw om de vraag of er sprake is van een misdrijf. Denk aan een achtergelaten telefoon op de laatste plek waar je was of getuigen die iets verdachts hebben gezien.

Wat mag de politie inzetten om de vermiste persoon te vinden?

Dat ligt helemaal aan de vermissing. Hoe groter het risico dat de persoon slachtoffer is van een misdrijf of in levensgevaar verkeert, hoe hoger de kans dat de politie extra middelen in mag zetten om de persoon op te sporen.

Privacy

De politie mag niet zomaar een telefoon traceren of bankgegevens uitlezen. Daarvoor moeten agenten goed onderbouwen waarom dat nodig is. Dat heeft te maken met de privacy van vermiste personen. Iedereen heeft daar namelijk recht op, wat betekent dat niet gelijk alle registers open mogen worden getrokken zodra de melding gedaan is.

Maar zowel privacy als het beschermen van burgers zijn grondrechten. Per zaak moet daarom afgewogen worden welk grondrecht 'zwaarder' weegt. Hiervoor worden onder andere de persoonskenmerken en de kans dat er sprake is van een misdrijf meegenomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!