Nieuws

Kilometerslang 'zonnelint' langs A12: Ede wil het

EDE - In Ede wil de voltallige gemeenteraad een kilometerslang lint van zonnepanelen aanleggen langs de A12. Ede wil aansluiten bij meerdere Utrechtse gemeenten langs de A12. Die willen een lint tussen Driebergen en Veenendaal.
In 2050 moet Nederland 95 procent minder CO2 uitstoten. Alleen de plannen voor bijvoorbeeld windmolens zorgen keer op keer voor weerstand bij omwonenden.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Ede wil snel groen licht voor 'zonnelint' langs A12

'Daar woont niemand'

In Ede dienden SGP, CDA, GroenLinks en de VVD een plan in om ook een 'zonnelint' van zonnepanelen te plaatsen in de berm naast de A12. "Daar woont niemand, dus het is ver weg bij iedereen. Dat kunnen we beter gebruiken', legt CDA-fractievoorzitter Anne-Jan Telgen uit.

Proef in Drenthe

Maar volgens Rijkswaterstaat, eigenaar van de grond, kan het nog wel een aantal jaar duren voordat er langs de A12 een zonnelint ligt. Langs de A37 in Drenthe verrijst de komende jaren een proefproject langs 42 kilometer weg tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Volgens Rijkswaterstaat heeft het traject een potentie van circa 200 megawatt per jaar, wat overeenkomt met stroom voor maximaal 50.000 huishoudens.

Niet wachten

Pas na afloop van deze Drentse proef wil Rijkswaterstaat kijken naar de A12, meldt een woordvoerder. Maar zo lang wil de politiek in Ede niet wachten. "De noodzaak wordt steeds hoger, hoe langer we wachten hoe duurder het wordt", aldus Telgen. "De snelweg ligt er, dus we hebben onze wethouder gevraagd: kom met een actieplan, zet het op de agenda en zorg dat het gebeurt."

Kleurrijke wand

Als de A12 aan de beurt is, hoeven weggebruikers niet bang te zijn voor een saaie wand aan zonnepanelen. Volgens het Gelderse zonnepanelenbedrijf Soluxa is er tegenwoordig heel veel mogelijk. "Vroeger waren ze blauw, daarna zijn ze zwart geworden, maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden voor kleur", vertelt Lourens van Dijk die het bedrijf een aantal jaar geleden oprichtte. "In principe kunnen we alle kleuren maken die gewenst zijn."
De tekst gaat verder onder de foto
Gekleurde zonnepanelen van Soluxa
Gekleurde zonnepanelen van Soluxa

Veiligheid

Weggebruikers hoeven volgens Van Dijk ook niet te vrezen voor verblinding door weerkaatst zonlicht. "Het glas van het zonnepaneel reflecteert maar weinig licht door speciale anti-reflectie coating. Door speciale behandelingen kan de schittering zelfs nog verminderen."
Tweezijdig zonnepaneel van Soluxa: een wereldprimeur
Tweezijdig zonnepaneel van Soluxa: een wereldprimeur