Instellingen

Thuiszorg moet mensen afwijzen vanwege de drukte

Thuiszorg in 's Heerenberg.
Thuiszorg in 's Heerenberg. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland

'S-HEERENBERG - Thuiszorgorganisaties in de Achterhoek worstelen deze zomer extra met de drukte in de thuiszorg. De zomervakanties zijn altijd al krap, maar dit jaar is het door corona extra zwaar.

Door de drukte kan het gebeuren dat er niet meteen plek is voor nieuwe cliënten. "We hebben inderdaad mensen moeten afwijzen", vertelt wijkverpleegkundige Lucy Hugen van thuiszorgorganisatie Azora. Ook gebeurt het dat mensen die thuiszorg nodig hebben maar een deel van de benodigde zorg kunnen krijgen. "We gaan wel met familie en mantelzorgers in gesprek over wat de verwachtingen zijn naar ons toe en wij geven wel duidelijk aan wat onze mogelijkheden zijn."

Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Thuiszorg kan de drukte niet meer aan

Thuiszorg is altijd al een branche waar de krapte in de zomervakantie hoog is. De vraag naar zorg neemt niet af en wordt soms zelfs groter omdat mensen bij warm weer minder zelfredzaam zijn. Familie of buren die dat normaal gesproken opvangen, kunnen juist niet helpen vanwege vakantie.

Ook de zorgverleners gaan op vakantie. En dat hebben ze extra verdiend dit jaar na het harde werken tijdens de coronapandemie, benadrukken de werkgevers.

Corona

Dit jaar is het extra druk, omdat het ziekteverzuim onder het personeel door die pandemie nog steeds hoog is. Tegelijkertijd zijn er meer nieuwe mensen die thuiszorg nodig hebben, nu de gewone zorg in de ziekenhuizen weer op gang komt.

Zeven thuiszorgorganisaties in de Achterhoek werken daarom samen om de gaten in het rooster zoveel mogelijk te dichten. Soms staat er daardoor een minder bekend gezicht voor de deur. Ook vragen de organisaties vaker dat mantelzorgers uit de eigen omgeving zich extra inzetten of dat de cliënt toch zoveel mogelijk zelf probeert te doen. Ook wordt er meer gebruik gemaakt van hulpmiddelen en hulp op afstand.

"We kijken ook naar de zelfredzaamheid van de cliënten", zegt Lucy Hugen. "Heeft de cliënt instructie nodig, dan proberen we dat al op afstand via de tablet te doen. Daarnaast zetten we zoveel mogelijk hulpmiddelen in zodat cliënten bijvoorbeeld zelf steunkousen aan kunnen doen."

Niet alleen in de Achterhoek is het aanpoten in de thuiszorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet het overal in het land. 'Door de inhaalzorg van de ziekenhuizen zijn er meer aanmeldingen bij thuiszorgorganisaties. Niet elke aanbieder van thuiszorg heeft hier de capaciteit voor. Daarom kunnen enkele aanbieders van thuiszorg tijdelijk geen nieuwe cliënten aannemen', schrijft de inspectie op haar website. 'Tijdens de zomervakantie zijn er minder medewerkers beschikbaar. Dit zal zorgen voor extra druk op de medewerkers die doorwerken, maar ook toe zijn aan rust.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!