Nieuws

Hond Chani doodziek na kauwen op coronazelftest

Viervoeter Chani staat inmiddels weer op haar poten.
Viervoeter Chani staat inmiddels weer op haar poten. © Wilma Henderiksen
HEELSUM - Ze is weer helemaal de oude, hond Chani. Maar daar zag het een dikke week geleden helemaal niet naar uit, zegt eigenaar Wilma Henderikse in Heelsum. Haar viervoeter werd doodziek na het kauwen op een corona-zelftest. Tot haar schrik ontdekte Henderikse dat daar giftige stoffen in zitten.
Je komt terug van fietsvakantie in de Alpen en besluit uit voorzorg toch maar een Flowflex zelftest te kopen. Dat was precies wat Wilma Henderikse deed, al rekende ze daarbij buiten haar tien maanden oude Ierse setter Chani. De hond kauwt graag op alles wat van plastic is en griste ongezien de plastic ampul met daarin de testvloeistof van tafel.
Niet veel later was Chani flink ziek. Henderikse: "Ze was erg onrustig en moest veel hoesten en overgeven. De volgende dag zijn we naar de dierenarts gegaan. Die constateerde ook vochttekort."

Geen waarschuwing

Henderikse vond de uitgekauwde zelftest terug in de tuin telde één en één op bij elkaar op en bekeek de verpakking van de in China samengestelde zelftest nog eens goed. Daarop stond geen duidelijk informatie over de ingrediënten. "Laat staan een waarschuwing voor vergiftiging. Ik ben me er toen verder in gaan verdiepen."

Schrikken

Bij het RIVM konden ze Henderikse niet veel wijzer maken. Maar via via ontdekte de Heelsumse uiteindelijk dat het giftige sodium azide en natrium azide verdund in de testvloeistof zitten. Dat was schrikken, want natrium azide staat ook wel bekend als Middel X, een stof waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken.
Volgens dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard kan een hond van 25 kilo al behoorlijk ziek worden van 5 milliliter vloeistof. "Voor jonge of zieke dieren kan deze gevoeligheid nog aanzienlijk hoger liggen", schijft hij.
Inmiddels is Chani dus weer op de been. Maar Henderikse waarschuwt: "Dit kan dus ook met andere dieren gebeuren, of zelfs met een peuter. Je moet er toch niet aan denken.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dat de 'test een aantal druppels testvloeistof bevat waarin zeer lage concentraties stoffen kunnen zitten die een antimicrobiële werking hebben. In veel hogere concentraties kunnen die stoffen ook giftig zijn voor mens en dier'.
Verpakking moeten volgens de IGJ alleen van een waarschuwing zijn voorzien als er stoffen in zitten die in hoge concentraties gevaarlijk zijn.