Nieuws

Kunstenaars in de weer: Doetinchem als open museum

DOETINCHEM - Straatschilderingen in de Achterhoek, Doetinchem probeert zich te ontpoppen als Street Painting-stad. De kunstenaars worden - volgens de organisatie - met open armen ontvangen.
Arnhem had in de loop der jaren een beetje de naam gekregen als dé stad van het World Street Painting. Maar mede door corona is het in Doetinchem nu groter, vertelt Marieke van Kessel van de organisatie. "We konden in Arnhem de kunstenaars nog niet allemaal bij elkaar krijgen en dat is nu wel gelukt. We houden een streetpaintfestival normaal gesproken met tien tot vijftien kunstenaars. We hebben er hier ook direct tien weten te krijgen, in Arnhem waren er dat nog maar zes."
De tekst gaat verder onder de video
Kunstenaars in de weer in Doetinchem

Geen concurrentiestrijd

Ook in de Gelderse hoofdstad hopen ze volgend jaar weer op volle kracht te draaien. Een concurrentiestrijd moet het niet gaat worden tussen de twee steden. Al zijn er wel verschillen, zegt Van Kessel. "Doetinchem heeft een hele compacte binnenstad, dat is natuurlijk al direct anders. Verder merk je dat het een stad is met een grote regiofunctie en ander publiek. Maar de reacties zijn positief en we zijn heel open ontvangen."

'Ontmoeten'

De kunstenaars die in Doetinchem aan het werk zijn komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Polen, Italië, Bosnië-Herzegovina, België, Duitsland en Nederland. Op tien plekken in de binnenstad zorgen ze in totaal voor zo'n 500 vierkante meter aan 3D-kunst.
Tot eind oktober zijn de kunstwerken zichtbaar. Een van de kunstenaars is Kerim Musanovics uit Bosnië-Herzegovina. Hij is in zomerse temperaturen een winters thema aan het uitwerken. "Ik schilder een boot waar je op kan zitten. Het is een interactief schilderij en op de achtergrond is het een ijzig winters landschap."
Julie Kirk uit de Verenigde Staten is in de volle zon bezig. "Ik kom uit Californië dus ik ben wel wat gewend. Voor mij is het leuk om hier te schilderen omdat mensen je gewoon aanspreken. En als ze wat langer kijken zien ze ook wat het moet gaan worden en de meeste mensen vinden het mooi."
Dit weekend zullen de meeste werken klaar zijn. Pas eind oktober wordt het weggehaald.