Nieuws

Pas volgende week oplossing voor wachtende binnenvaartschepen

Voorlopig gaat de lading nog geen kant op.
Voorlopig gaat de lading nog geen kant op. © ANP
EDE - Het is pas in de loop van volgende week mogelijk om een oplossing te vinden voor de drie wachtende binnenvaartschepen voor een bedrijf in Ede. De schepen met graan liggen stil aan de kade in Lelystad, omdat er een te hoge concentratie fosfine in de lading is gemeten. Het vinden van een oplossing duurt lang, omdat er veel verschillende partijen bij betrokken zijn.
Het graan in de schepen is bedoeld voor De Heus Voeders uit Ede. Het bedrijf is nu met verschillende partijen in gesprek over een methode om de lading veilig op te slaan. Volgens De Heus duurt de goedkeuring van een nieuw plan lang, omdat er zo veel verschillende diensten betrokken zijn bij de totstandkoming van zo'n plan.

Provincie gaf geen toestemming

Fosfine is een giftig gas dat wordt toegevoegd om ongedierte te weren. Bij een te hoge concentratie kan het een gezondheidsrisico vormen. Een eerder plan om de lading graan bij het eiland IJsseloog, in het Ketelmeer, over te hevelen op een ander schip strandde. De provincie gaf er geen toestemming voor. Havenactiviteiten zijn namelijk niet toegestaan op IJsseloog, wat dient als een slibdepot van Rijkswaterstaat.

Graan is nog bruikbaar

Zodoende blijven de schepen voorlopig nog aan de ketting liggen in Lelystad, waar ze al sinds 27 juli zijn. Volgens De Heus vervliegt het overschot aan fosfine in de buitenlucht zodra de lading gelost wordt, het graan kan dan gewoon gebruikt worden.