Instellingen

CDA Gelderland wil geen moeflon op menukaart van de wolf

Een wolf.
Een wolf. © Pixabay

OTTERLO - De 200 moeflons die grazen op Nationaal Park De Hoge Veluwe moeten beter beschermd worden tegen de wolf. Dat vindt de Gelderse fractie van het CDA. Om te beginnen wil de partij juridisch vastleggen dat het Nationaal Park wordt aangewezen als wolvenvrijgebied. Zo ontstaan er meer mogelijkheden om de wolf buiten het park te houden.

Er zijn in Gelderland speciale gebieden aangewezen waar de wolf mag rondstruinen en jagen. De Hoge Veluwe valt daar niet onder. Toen de eerste wolvenpups in 2019 in Nederland ter wereld kwamen, werd uit voorzorg een hek geplaatst om het Nationaal Park.

Hekken vernield

Maar de laatste tijd worden de hekken met enige regelmaat vernield. Zo is het voor de wolf een koud kunstje om het park binnen te dringen en de moeflon, het kleinste wilde schaap in Europa, op de menukaart te krijgen. Parkwachters hebben onlangs meerdere dode moeflons aangetroffen.

Volgens CDA-fractievoorzitter Gerhard Bos zijn de moeflons van groot belang voor de instandhouding van het open landschap op De Hoge Veluwe. "Wij waarderen zowel de wolf als de moeflon, maar wel ieder op hun eigen plek. Wolven op de Veluwe en moeflons in park De Hoge Veluwe. Wolven zijn beschermde dieren, maar ook de moeflons hebben een belangrijke functie: als grote grazer zorgen zij voor natuurlijk onderhoud van het park.”

'Verdoven juridisch lastig'

Het CDA wil dat de politiek, De Hoge Veluwe en natuurbeschermers op korte termijn met elkaar in gesprek gaan. Samen moeten ze een plan bedenken om de Hoge Veluwe wolvenvrij te maken en houden. "Door de beschermde status van de wolf is het allemaal niet zo simpel als het lijkt", stelt Bos. Volgens de fractievoorzitter ligt verdoven juridisch erg lastig. "Wanneer een wolf in het park zit moeten we hem lokken om naar buiten te komen."

Een van de opties waar het CDA over nadenkt is dat parkwachters en boa's van omliggende gemeenten meer kunnen en mogen doen om de hekwerken te beschermen.

DNA-onderzoek

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat de moeflons zijn gedood door de wolf. De Wageningen Universiteit is daarom bezig met DNA-onderzoek om uitsluitsel te geven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!