Nieuws
Indië-monument Ede onthuld bij herdenking einde WOII

EDE - In Ede is zondag een Indië-monument onthuld. Dat gebeurde op de dag dat het einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van de Japanners werd herdacht. Dat is precies 76 jaar geleden.
Die overgave betekende ook de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië. "Aanleiding voor ons om een plek te creëren voor bezinning en ontmoeting. Een monument waar iedereen bij de bevrijding van Indië stil kan staan en alle gevallenen tijdens de bezetting kan herdenken", aldus de initiatiefnemers van de Werkgroep Indië Monument Ede. "Wij zijn ervan overtuigd dat het beeld en de herdenkingspenning bijdragen aan het levend houden van de herinnering van de slachtoffers van de Japanse bezetting."

'Begin van het einde'
Door corona wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Ede in besloten kring herdacht, net als de bewoners van Indisch en Moluks verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen. Voor veel bewoners betekende 15 augustus 1945 het begin van het einde. Toen eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië.
"In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij in vrede aan een nieuw leven. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen", schrijft zorggroep Zinzia, waaronder het verpleeghuis valt.
Bekijk hieronder de beelden van de herdenking in Wageningen. De tekst gaat eronder verder
Indië-monument Ede onthuld bij herdenking einde WOII
Als dieven in de nacht
Ook de ouders van Glenn Blaney Davidson uit Ede moesten "als dieven in de nacht het land ontvluchten." Dat had een grote impact. Zijn ouders kwamen in oktober 1950 aan op opvangcentrum De Koerberg in Heerde. Ze behoorden tot de eerste groep van de in totaal 85 KNIL-mensen die daar tijdelijk gingen wonen. Na twee jaar Heerde vertrokken ze naar Ede, dat een grote Indische en Molukse gemeenschap kent. Veel voormalige KNIL-militairen kozen voor een loopbaan in de landmacht en kwamen zo terecht in de voormalige garnizoensplaats.
Permanent monument
De stad had nog geen herdenkingsplek, maar daarin komt nu dus verandering in. De gemeente Ede haalt het monument na de onthulling weer even weg vanwege diefstalgevaar. Het monument staat namelijk op een tijdelijke sokkel, omdat de steen voor de sokkel niet op tijd geleverd is: "Als de permanente sokkel er na de zomer is, wordt het Indië-monument definitief verankerd en geplaatst."