Nieuws

Mogen we weer met grote groepen op pad? Branche kijkt uit naar persconferentie

Mountainbiken als uitje.
Mountainbiken als uitje. © Pixabay
BRAAMT - De branche die groepsuitjes organiseert, wacht de persconferentie van vrijdagavond over eventuele versoepeling van coronamaatregelen in spanning af. De branche heeft een moeilijk jaar achter de rug. Veel bedrijven hebben het gered dankzij de steunmaatregelen van de overheid. Ook bedrijven die op tijd hebben omgeschakeld naar kleinere groepsactiviteiten, zoals gezins- en familie-uitjes, konden het hoofd boven water houden.
Markant Outdoor in Braamt zag vorig jaar vrijwel alle boekingen geannuleerd worden en heeft zich ook toegelegd op kleinschalige activiteiten. Zo hebben ze nu een avonturencamping en organiseren ze zomerkampen, waarbij de deelnemende kinderen getest worden en ze zo met z'n allen in een bubbel zitten.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Mogen we weer met grote groepen op pad? Branche kijkt uit naar persconferentie
In september trekken veel activiteiten aan en heeft Markant veel inschrijvingen van scholen. "Maar," zegt directeur Michiel Pöpping, "opdrachten van bedrijven zijn sinds de corona-uitbraak gedaald tot bijna nul."
Bij locaties waar mensen een vaste plek hebben en waar geen doorstroom plaatsvindt, mag 100 procent van de capaciteit op anderhalve meter afstand gebruikt worden. Met coronatoegangsbewijzen kan twee derde van de reguliere capaciteit gebruikt worden. Bezoekers hoeven dan geen anderhalve meter afstand te houden.
Marc Wehman van Sportex bij Rhederlaag, organisator van bedrijfsuitjes in Gelderland, zegt dat hij het afgelopen jaar veel minder boekingen van bedrijven en gemeenten heeft gehad. "Het individuele programma liep wel goed, maar dan moet je wel harder werken voor minder omzet. De evenementen waarbij meer bezoekers aanwezig kunnen zijn liepen ook niet goed. Tot nu toe zijn we door de coronaperiode heen gekomen met steun van de overheid en subsidie van de provincie Gelderland."
"Voor corona bestond het klantenbestand van SOS Events in Uddel uit 70 procent zakelijk en 30 procent particulier," zegt marketing manager Arjan de Bruin. "Tijdens corona is de zakelijke kant gedaald tot ongeveer 0 procent." Ook Fundustry, met vestigingen in Harderwijk en Nijmegen, heeft het gered door te focussen op kleine groepen en maakt in deze zomermaanden een onverwacht drukke tijd door.

Niet te lang duren

Belangenorganisatie HISWA/Recron heeft ook gemerkt dat de bedrijven die zich hebben geconcentreerd op kleinere groepen het hebben overleefd.
"Al moet deze situatie niet te lang duren. Zolang bedrijven mikken op meer kleinschalige evenementen met gezinnen en families, lijken ze het te gaan redden", zegt regiomanager Stijn Boode.