Nieuws

Fraude met studiefinanciering: celstraf geëist tegen broers

ARNHEM - Twee Arnhemse broers worden ervan verdacht grootschalige fraude te hebben gepleegd met studiefinanciering. De mannen zouden de overheid voor bijna 600.000 euro hebben opgelicht.
De officier van justitie eiste tegen de man van 36 jaar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf twee jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast eist het OM dat hij een geldboete van ruim 40.000 euro betaald. Tegen zijn 32-jarige broer werd een onvoorwaardelijke celstraf van 15 maanden geëist en een geldboete van bijna 29.000 euro.
De mannen zouden vooral kansarme jongeren in en rondom Arnhem hebben geronseld. Zij vroegen hen om studiefinanciering aan te vragen voor een opleiding aan een Londense universiteit, waar ze nooit zouden gaan studeren. De studiefinanciering zouden de jongeren dat moeten delen met de Arnhemse broers.

Strafblad

Naar de overheid zijn ook deze jongeren slachtoffer, zegt de officier. “Wat jongeren naast hun kwetsbaarheid gemeen hebben is dat ze niet alleen allemaal met een grote schuld aan DUO zijn achtergebleven, maar een aantal van heeft inmiddels ook een strafblad aan deze zwendel overgehouden.” Negen jongeren zijn in maart veroordeeld tot werkstraffen en celstraffen tot drie maanden.
De uitspraak is op 26 augustus.