Nieuws

Minder wandelaars bij Kennedymars, maar dat heeft ook voordelen

De Kennedymars
De Kennedymars © Omroep Gelderland
KLARENBEEK - Door corona kon het even niet, maar nu kon Klarenbeek zich weer opmaken voor de Kennedymars. Voor de achtste keer organiseert SC Klarenbeek de wandelmars van maar liefst 80 kilometer.
De mars is onderdeel van een reeks van wandelingen, die de sportclub dit weekend verzorgt. "Iedereen kan een mooie route lopen", zegt Gerard van Beek van de organisatie.
Aan de verschillende wandeltochten doen dit weekend tussen de 400 en 500 mensen mee. Dat aantal is aanzienlijk lager dan de 800 die er in maart 2019 meededen. Vorig jaar was er vanwege corona helemaal geen mars. "Maar minder mensen betekent meer ruimte", zegt een enthousiaste Gerard van Beek van de organisatie. "Elke deelnemer kan wat nu gemakkelijker zijn eigen rondje lopen. Zo kunnen we in deze coronatijden beter de veiligheid van iedereen garanderen."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Kennedymars Klarenbeek: minder deelnemers, net zoveel enthousiasme
In totaal lopen 125 deelnemers de Kennedymars en 35 mensen lopen de 110 kilometer van de Long Distance Walk. De rest loopt afstanden tussen de 10 en de 60 kilometer - op vrijdag of op zaterdag.

Kennedy was inspiratiebron

De Kennedymars heeft een lange geschiedenis. De tocht werd begin 1963 voor het eerst gelopen in de Verenigde Staten, met de toenmalige president John F. Kennedy als grote inspiratiebron. Het is een wandeltocht van 80 kilometer, die binnen 20 uur gelopen moet worden. Nederland volgde al snel; in april 1963 werd de mars voor het eerst in Sittard gelopen. Dat was het begin van een traditie, die nog steeds voortduurt.
Elk jaar lopen duizenden wandelaars de tocht. Ze starten meestal 's avonds en bereiken de finish in de namiddag van de volgende dag. In Nederland worden op verschillende plekken en dagen Kennedymarsen georganiseerd. Alle marsen worden overigens georganiseerd onder toeziend oog van de Koninklijke Wandel Bond Nederland.

'Een mooie route door de omgeving'

De lopers begonnen vrijdagavond om 22.00 uur op Sportpark De Pauw, terwijl de langeafstandlopers (als eersten) om 15.30 zijn begonnen. Die lopen een afstand van zo'n 30 kilometer, krijgen dan warm avondeten, en sluiten vervolgens om 22.00 uur aan bij de lopers van de Kennedymars.
De sportclub organiseerde de wandeltocht al zeven keer eerder. "We zijn eigenlijk het hele jaar door bezig met de voorbereidingen", zegt Van Beek. "Dit jaar hebben we voor de verschillende afstanden weer verschillende rondjes van zo'n twintig kilometer vastgesteld. Zo kunnen de deelnemers een mooie route door de omgeving maken."