Nieuws

Stitch liep op de heide een beet op van de enige giftige slang: 'Zijn fitheid is zijn redding geweest'

Stitch werd bij de dierenarts behandeld aan zijn beet.
Stitch werd bij de dierenarts behandeld aan zijn beet. © Kaily de Vries
EDE - Kaily de Vries uit Bennekom wist niet wat ze meemaakte, toen haar pitbull Stitch uit het niets ontzettend ziek werd. Tijdens een wandeling zakte de 4-jarige reu plotseling door zijn poten. Pas bij de dierenarts ontdekte Kaily dat een slang haar hond had gebeten. Door een adder, de enige giftige slang in Nederland.
Even daarvoor was Kaily met haar honden naar de Ginkelse Heide gegaan om een lekker stuk te wandelen. Tijdens haar ronde was er niets aan de hand. Stitch was opgewekt en was aan het spelen met een bal.
Maar ineens merkte ze dat er iets mis was. Stitch kon niet meer staan. "Ik heb hem wat water gegeven en leek het iets beter te gaan", vertelt Kaily. "Ik probeerde hem weer op zijn pootjes te zetten, maar dat lukte niet."
Ze belde direct de dierenarts. "Die ging uit van een allergische reactie. Maar mijn vriendin, die er ook bij was, werkt met giftige slangen. Zij zag dat zijn symptomen overeenkwamen met die van een adderbeet."

Fitte sporthond

Stitch oogde sloom. "Bijna comateus, hij reageerde niet meer op mijn stem en was bewusteloos", zegt Kaily. Zijn hartslag en lichaamstemperatuur stegen snel. Het dier had binnen enkele minuten 40,9 graden koorts. Daarnaast liep hij moeilijk, kwijlde hij veel en begon hij extreem te hijgen. Toen de arts hem aan een infuus legde, ging het wat beter. Inmiddels is Stitch thuis, maar hij is nog niet de oude.
Kaily: "Ik denk dat het zijn redding is geweest dat hij een fitte sporthond is waarmee ik ook shows doe."

Geen bordje

Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen ziet niet vaak zo'n adderbeet. "Het komt sporadisch voor", zegt hij. Vaak weten hondeneigenaren niet eens dat het een adderbeet is die de hond zo ziek maakt. Wessels: "Honden worden vaak gebeten als ze aan het spelen zijn in de natuur. De verschijnselen beginnen dan pas na een paar uur. Er staat geen bordje bij met 'slangenbeet'. Zo'n beet is vaak niet te herkennen, het zijn heel kleine gaatjes tussen de dikke vacht."
Het gif van een adder werkt vaak direct op het zenuwstelsel van een dier. "De hond raakt dan afwezig, ik noem het altijd 'een natte krant'. Ze krijgen koorts als reactie op het gif en beginnen bijvoorbeeld mank te lopen als ze in een poot zijn gebeten", zegt de dierenarts.
Volgens Wessels is het belangrijk dat hondeneigenaren zo snel mogelijk een arts bellen wanneer ze een beet vermoeden. "Tijd is cruciaal. Hoe sneller wij kunnen behandelen, hoe beter het is voor de hond. Dus niet twijfelen en het even aankijken."

'Maak een foto'

Daarnaast heeft Wessels nog een tip: "Als je ziet dat het een slang is, probeer dan een foto te maken. Je ziet ook langzaam de komst van exoten in de natuur, bijvoorbeeld slangen die zijn ontsnapt uit terraria. Op basis van een foto weten artsen hoe ze de hond moeten behandelen."
Kaily gaat vanavond weer met haar andere honden wandelen op de Ginkelse Heide. "Als zoiets gebeurt, moet je meteen weer terug naar de plek. Je kan er toch niets meer aan veranderen."