Nieuws

Van de Spelen tot de castratie van haar hond: Irma maakt wekelijks een bijzonder mondkapje

Irma Frijlink met een mondkapje dat gaat over de castratie van haar hond.
Irma Frijlink met een mondkapje dat gaat over de castratie van haar hond. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ze is er al vanaf het begin van de coronaperiode mee bezig. Kunstenares Irma Frijlink naait wekelijks één of twee mondkapjes met daarop het kenmerkende thema van de afgelopen week. De mondkapjes bieden, ruim een jaar na het begin van de coronacrisis, vast een blik op de geschiedenis.
Zo trots als een pauw loopt textielkunstenaar Irma rond in CODA Museum in Apeldoorn. Haar negentig mondkapjes zijn de komende maanden op een prominente plek in het museum te bezichtigen. Ze vertellen het verhaal over de coronacrisis. Al aan het begin daarvan bedacht Frijlink dat dit historisch zou worden. "Ik dacht: dit moet vastgelegd worden, op welke manier dan ook", vertelt ze. "Ik denk altijd dat kunst meer werkt en meer binnenkomt dan wanneer je het uit een geschiedenisboek moet leren. Vandaar dat ik hiermee begonnen ben."

Exponentiële groei

Elke week maakt Frijlink één of twee mondkapjes die het thema van de afgelopen dagen bevatten. "Op de kapjes komt van alles terug", legt ze uit. "Zo is er een kapje van de Olympische Spelen, die net zijn afgelopen. Maar ook van de dood van Peter R. de Vries, de exponentiële groei in de besmettingscijfers, de sluiting én heropening van musea. En een kalender van de eerste lockdown, toen we dachten dat het allemaal weer snel afgelopen zou zijn", somt ze op.
Bekijk de video.
Expositie van mondkapjes in Apeldoornse CODA
Naast de 'algemene' thema's laat de kunstenaar ook persoonlijk leed langskomen, zoals het verlies van haar moeder. De handschoenen die haar moeder graag droeg, zijn verwerkt in een mondkapje. "Dat maakt dat ik dit project zelf ook zo leuk vind. Het is een mengelmoes. Degenen die naar de expositie komen, leren mij ook een beetje kennen op deze manier."

Castratie

Humor is ook iets dat langskomt. "Dat vind ik belangrijk, zo houd je het ook nog een beetje licht", legt Frijlink uit. Een voorbeeld daarvan is een mondkapje van de castratie van haar hond. Aan een chirurgische schaar hangen, aan een lang touw, twee stoffen ballen, die haar hond symbolisch is verloren. "Ik dacht: zijn ballen, die moeten erbij", lacht ze.
Negentig mondkapjes verder weet Frijlink nog niet van ophouden. "Ik ga zeker nog door, want de coronacrisis is helaas nog niet afgelopen."
Dat betekent dat er nog een onbekend aantal mondkapjes bijkomt. Al die kapjes zijn nog tot begin oktober in het CODA Museum in Apeldoorn te bewonderen.