Instellingen

Grote drukte op de Posbank: 'Ze staan weleens met gebalde vuisten voor mijn neus'

De schaapskudde van het Herikhuizerveld bij Rheden.
De schaapskudde van het Herikhuizerveld bij Rheden. © Twitter/Herderinn

RHEDEN - De grote drukte op de Posbank bij Rheden leidt soms tot confrontaties tussen heidebezoekers en schaapsherders van de plaatselijke kudde. Onlangs keerde een herder terug naar de schaapskooi, omdat die zich bedreigd voelde.

Ze is al 23 jaar schaapsherder, Cynthia Berendsen. De drukte op de heide herkent ze maar al te goed. "Ik krijg de laatste tijd wel eens mensen voor mijn neus met gebalde vuisten", zegt ze. "Het merendeel wil gelukkig gewoon een praatje met je maken."

Berendsen onderneemt ook dagtochten met publiek. Die zijn populair. Alle excursies zitten de rest van het jaar vol. "Op zo'n dag laten we van alles van ons werk zien. En vertellen we van alles. Om wat extra inkomsten te krijgen."

'Ik kom hier op zondag niet meer'

De kudde van Berendsen en haar collega-schaapsherders bestaat uit 235 schapen en zeven geiten. De kudde van Rheden is populair, maar het begrazingsgebied het Herikhuizerveld, in de volksmond beter bekend als de Posbank, ook. "Ik kom hier op zondag niet meer, veel te druk. Vroeger was het hier druk in het weekend, nu is het elke dag raak en kun je over de hoofden lopen," zegt schaapsherder Berenden.

En dat is niet altijd even fijn. Geregeld staat de herder oog in oog met Posbankbezoekers die van de paden zijn afgeweken en dwars door de kwetsbare heide banjeren. Ook zijn er steeds meer loslopende honden.

Jouw hond loopt ook los, zeggen ze

"Mijn hond doet z'n werk en die kan ik gewoon bij me houden. Ik vraag mensen het pad weer op te gaan en hun hond aan te lijnen. 'Jouw hond loopt ook los', is dan het antwoord. Ik ben gelukkig niet zo bang, maar er zijn hier de laatste tijd veel mensen met een kort lontje. Een vrijwilliger is een paar weken geleden met de kudde van de heide afgegaan, omdat ze zich niet meer veilig voelde."

Gevaarlijk voor de kudde zijn zulke confrontaties niet, voegt Berendsen eraan toe. "De schapen zijn wel wat gewend en ik houd de hond een beetje bij me."

Wethouder Ronald Haverkamp van Rheden die met meerdere partijen praat over de toekomstige toegankelijkheid van het heidegebied, zegt niet eerder van dit soort confrontaties te hebben gehoord. "In alle natuurgebieden is het door corona veel drukker geworden", laat hij weten.

Bekijk een reportage vanaf de Posbank:

Posbank mogelijk afgesloten voor gemotoriseerd vervoer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!