Nieuws

Hoger onderwijs wil open zónder anderhalve meter: 'We hebben wel een plan B'

© Omroep Gelderland
ARNHEM - Hogescholen, mbo's en universiteiten willen na de zomervakantie het onderwijs starten zónder anderhalve meter. Toch blijven de onderwijsinstellingen noodgedwongen werken met meerdere scenario's in aanloop naar een onzeker najaar. "We laten de bordjes met anderhalve meter nog wel even staan."
Het was een periode van veel schakelen, onzekerheid en weinig studenten op de campus het afgelopen anderhalf jaar. En daar waar het middelbaar onderwijs weer helemaal open mocht zonder de anderhalve meter afstand, moest het hoger onderwijs het doen met gemiddeld één lesdag in de week op locatie.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Hoger onderwijs wil open, maar laat looproutes nog even staan

Goede hoop

De onderwijsinstellingen hebben goede hoop dat daar vanaf vrijdag verandering in komt. Dan maakt het kabinet de nieuwe maatregelen bekend voor het aankomend studiejaar. "We gaan ervan uit dat onderwijs weer zonder anderhalve meter afstand kan plaatsvinden na de zomer", zegt Pim van Zanen van de Radboud Universiteit.
Toch houdt de universiteit ook rekening met een ander scenario, mocht het kabinet anders besluiten. "We hebben in onze roosters rekening gehouden met een mogelijke anderhalvemeterregel. Als het moet kunnen we dat weer aanhouden. Colleges zijn dan deels online."

Afwachten

Ook de Christelijke Hogeschool in Ede heeft zowel de introductieweek als de start van het studiejaar voorbereid op het loslaten van de anderhalve meter. "Mocht toch anders besloten worden, dan hebben we wel een plan B liggen. We hebben vorig jaar ook meerdere keren heen en weer moeten schakelen, met online onderwijs en afstand. Dus als het moet dan kunnen we dat weer doen. Het is nog even afwachten", zegt woordvoerder Hermen Ridderikhof.
Het wordt hoog tijd dat ook het onderwijs weer volledig open, zegt Maurice Chattelin van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. "Met de wetenschap dat steeds meer mensen en dus ook studenten en medewerkers gevaccineerd zijn hebben we goede hoop. Het is ook gewoon nodig."

Looproutes

Toch ruimt de hogeschool de aanwijzingen voor looproutes ende aanplakbordjes waarop staat hoeveel mensen er in een lokaal kunnen nog niet meteen op. "Dat doen we met de gedachte: weghalen straks is makkelijker dan weer terugplaatsen."
De goede hoop is dus nog niet zonder onzekerheid. Of het hele studiejaar er weer als vanouds uit haat zien, is nog maar de vraag. "We hebben van de coronacrisis geleerd dat we snel kunnen schakelen en improviseren", zegt Pim van Zanen. "Maar natuurlijk is het verre van wenselijk om in onzekerheid te zitten. We hopen enorm voor onze studenten en docenten dat het onderwijs weer zo dicht mogelijk bij ’normaal’ in de buurt komt."

Zelftesten

Het ministerie van OCW zegt dat het van groot belang blijft dat studenten en medewerkers zich voor het nieuwe studiejaar laten vaccineren, en gebruik maken van zelftesten als ze terugkomen van vakantie. "Dit om te voorkomen dat ze het virus ongemerkt verspreiden."
Studenten en medewerkers kunnen gratis zelftesten aanvragen via de website Zelftestonderwijs.nl.
Zie ook: