Instellingen

Hoe verder met de 'belachelijk mooie', maar veel te drukke Posbank?

De Posbank bij Rheden die eigenlijk Herikhuizerveld heet.
De Posbank bij Rheden die eigenlijk Herikhuizerveld heet. © ANP

RHEDEN - Er wordt al jaren over gepraat. Het is te druk op de Posbank en corona heeft die zenuw blootgelegd. En met de ontluikende paarstinten van de heide op het Herikhuizerveld komt nog meer publiek naar het natuurgebied. Als dat maar goed gaat.

"Ik ken het gebied nog uit de tijd dat er geen officiële paden waren", zegt schrijver Koos van Zomeren uit Arnhem. In 2017 kreeg hij de Jan Wolkers Oeuvreprijs vanwege zijn liefde voor de natuur die in zijn werk naar voren komt; dat jaar verscheen zijn boek Alle Vogels, een naslagwerk van bijna negenhonderd pagina's.

Tja, de drukte op de Posbank, de glooiende heide bij Rheden die eigenlijk Herikhuizerveld heet. Posbank is de naam van het bankje dat bij het paviljoen staat. De naam is ontleend aan de tweede voorzitter van de ANWB, G.A. (Gerard Adriaan) Pos. De Rheder aannemer Gerrit Bennink maakte de stenen bank ter ere van het 25-jarig bestaan van de ANWB in 1918.

Al dat bezoek is een dilemma, zegt Van Zomeren. "Het gebied is van ons allemaal, niemand kan het claimen. Maar ik mijd de Posbank in het weekend. ik kom er op zondag sowieso niet."

Je kunt hier over de hoofden lopen

Dat geldt tegenwoordig ook voor schaapsherder Cynthia Berendsen. Al meer dan twintig jaar laat ze de kudde van de schaapskooi in Rheden de heide begrazen. De kudde bestaat uit 235 schapen en 7 geiten. "Ik kom hier op zondag niet meer, veel te druk. Vroeger was het hier druk in het weekend, nu is het elke dag raak en kun je over de hoofden lopen."

En dat is niet altijd even fijn. De schaapsherder: "Bezoekers staan wel eens met gebalde vuisten voor me. Ik vraag ze het pad weer op te gaan en hun hond aan te lijnen. 'Jouw hond loopt ook los', is dan het antwoord, maar dan zeg ik gewoon dat wij aan het werk zijn. Ik ben gelukkig niet zo bang, maar er zijn de laatste tijd veel mensen met een kort lontje. Een vrijwilliger is laatst met de kudde van de heide afgegaan, omdat ze zich niet meer veilig voelde."

Berendsen vertelt op Radio Gelderland wat zij en haar collega's meemaken. De tekst gaat verder onder het fragment.

Schaapsherder over de drukte op het Herikhuizerveld

Pak het openbaar vervoer

Van Zomeren bezoekt het natuurgebied graag te voet vanuit Nieuw Monnikenhuizen in Arnhem waar hij woont. "Dat is voor een 75-jarige als ik goed te doen. En je kunt met het openbaar vervoer in Rheden of De Steeg terug. Dan ben je heerlijk tweeënhalf uur buiten geweest."

De Posbank moet toegankelijk blijven voor mensen die de auto nodig hebben, is zijn mening. "Niet alleen voor wandelaars met een verrekijker, al dan niet met een mogelijk aangelijnde hond. Ik parkeer zelf wel eens bij Kasteel Rosendael en dan loop ik naar de rand van het open veld."

Wethouder (VVD) Ronald Haverkamp van Rheden moet uiteindelijk de hete aardappel serveren, de oplossing voor de overbelasting van het natuurgebied. Hij onderschrijft de mening van Van Zomeren. "De Posbank ís van iedereen. Ik wil ook niemand de toegang tot de Posbank ontzeggen. Maar je mag dit kwetsbare gebied ook niet verder belasten."

De stenen bank uit 1918 op het Herikhuizerveld waar natuurgebied de Posbank zijn officieuze naam aan te danken heeft.
De stenen bank uit 1918 op het Herikhuizerveld waar natuurgebied de Posbank zijn officieuze naam aan te danken heeft. © Wikipedia/Apdency

Corona heeft de kwetsbaarheid van het gebied als een open zenuw blootgelegd. "Mensen moeten wat te doen hebben. Zonder corona waren er geen uitwassen geweest", meent Van Zomeren. Welke maatregel ook wordt genomen, de Posbank moet voor alle doelgroepen toegankelijk blijven, zegt Haverkamp. Hij mag 1,6 miljoen euro uitgeven om dat voor elkaar te krijgen. "Mensen met een handicap, senioren moeten naar boven kunnen om de unieke schoonheid te bewonderen."

Unieke schoonheid van de Posbank

Wat is die unieke schoonheid precies? Het besef van ruimte maakt het natuurgebied in het nationale park Veluwezoom zo mooi, zegt Arnhemmer Van Zomeren. "De weg ernaartoe via Beekhuizen is vooral bos, met mooie beuken op de route. En dan kom je op het hoogste punt, bovenaan en dan overzie je het hele gebied." Het is een van de mooiste gebieden van Nederland, gaat de Rhedense wethouder een stapje verder. "Iedereen vindt heide mooi, maar bij ons krijg je er reliëf bij. Het ligt op een heuvel."

Er is licht aan het einde van de tunnel, belooft 'communicatieboswachter' Susanne Blommaert van beheerder Natuurmonumenten. "Dat er wat gebeuren moet tegen de drukte, vinden we allemaal. Of je nu inwoner van Rheden of Rozendaal bent of van de gemeente of van Natuurmonumenten bent. De overlast van gemotoriseerd verkeer moet worden gereguleerd of teruggedrongen."

Ze komt er zelf graag, zowel beroepsmatig als privé. "Het gebied is bijna belachelijk mooi. En niet alleen in de zomer als de heide paars begint te bloeien, maar ook in de herfst en als er sneeuw ligt. En we begrijpen de bezoekers, hè. Ze zijn door corona misschien voorzichtig geworden en blijven daarom liever in Nederland."

Te weinig parkeerplaatsen

Voor al die natuurgelukzoekers heeft de beheerder niet voldoende parkeerplaatsen. Kom je daarentegen te voet, met de fiets of openbaar vervoer naar de Veluwezoom is er geen vuiltje aan de geregeld hemelsblauwe lucht boven de heide van het Herikhuizerveld. Blommaert heeft een tip voor hen met een auto en een fietsenrek. "In het weekend mag je gratis parkeren bij het gemeentehuis van Rheden in De Steeg."

Natuurliefhebbers kunnen meer doen om de kwetsbare Posbank te ontlasten. Blommaert: "Kom op een doordeweekse dag en dan voor tien uur 's ochtends of na vijf uur 's middags, dan is het er rustiger."

Nog beter: "Zoek eens een ander fraai heidegebied in de omgeving op. De Mooker heide, de Ginkelse heide en het gebied bij Planken Wambuis zijn ook heel erg mooi."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!