Nieuws

Binnenvaartschepen kunnen giftige lading nog steeds niet kwijt

© ANP
EDE - Drie binnenvaartschepen met graan voor De Heus Voeders uit Ede zitten al dagen met een giftige lading aan boord te wachten op een oplossing. Die leek gevonden in Flevoland, maar het provinciebestuur wees dat af. Nu wachten de schippers bij Lelystad op een alternatief.
In Utrecht mat het bedrijf op 27 juli een te hoge concentratie fosfine in de lading. Die stof wordt toegevoegd om ongedierte te bestrijden, maar kan ook gezondheidsrisico's opleveren. Om dat overschot kwijt te raken, moet de lading worden overgeheveld op een ander schip. De lading was verdeeld over drie schepen op drie verschillende locaties. Die moeten nu alle drie geholpen worden.
De schepen zouden naar IJsseloog varen, een kunstmatig eiland in het Ketelmeer ten zuiden van de Noordoostpolder. Daar zou de lading graan overgeheveld worden op een ander schip, waardoor het giftige gas zou vervliegen. Rijkswaterstaat vroeg er een eenmalige vergunning voor aan, maar die komt er niet: de provincie geeft geen toestemming.
"Het is onfortuinlijk dat onze schippers nu nog moeten wachten op een oplossing", zegt een woordvoerder van het diervoedingsbedrijf tegen Omroep Gelderland. "We hopen dat er snel een alternatief komt." Het bedrijf houdt regelmatig contact met de schippers en met verschillende overheidsinstanties om een nieuw plan op te stellen.

Op zoek naar een nieuwe plek

Het bedrijf is, sinds de hoge meting werd gedaan, bezig de schepen te helpen. "Zo is er ook een 'gassingsleider' aan boord die metingen uitvoert. Zodat we in kunnen grijpen als het gevaarlijk zou worden voor de mensen op het schip", zegt de woordvoerder.
In de tussentijd is het wachten op een nieuwe locatie waar het graan wel verplaatst kan worden. Volgens de woordvoerder kan het graan dan alsnog terug naar de fabrieken om gebruikt te worden. "De fosfine is er dan uit."