Instellingen

Politiek roert zich om hoogbegaafdenproblematiek

De zesjarige Duane die op dit moment vastloopt vanwege zijn hoogbegaafdheid.
De zesjarige Duane die op dit moment vastloopt vanwege zijn hoogbegaafdheid. © Omroep Gelderland

ARNHEM - Er moet tempo worden gemaakt met het creëren van extra passende onderwijsplekken voor hoogbegaafde leerlingen. Dat zegt Lisa Westerveld, GroenLinks-Kamerlid na berichtgeving van Omroep Gelderland over de problematiek rondom deze doelgroep.

Ook de Arnhemse politiek wil in gesprek met specialisten en ervaringsdeskundigen. Volgens Westerveld moeten leerkrachten zo snel mogelijk worden bijgeschoold om zo 'deze kinderen onderwijs op maat' te kunnen geven. "Er zijn allerlei plannen en er worden verschillende scenario’s onderzocht, maar het duurt gewoon te lang. Voor deze kinderen en hun ouders kan dat te laat zijn. Veel hoogbegaafde kinderen zijn uitgevallen binnen het onderwijs, terwijl de problemen waar ze tegenaan lopen allang bekend zijn."

Omroep Gelderland bracht eerder het verhaal van de zesjarige Duane die vanwege zijn hoogbegaafdheid vastloopt en binnenkort naar zijn vierde school moet. De honderden Gelderse kinderen voor wie mogelijk hetzelfde geldt, leidde al tot lokale politieke ophef. Afgelopen weekend volgde meerdere verhalen van volwassen hoogbegaafden die lieten zien hoe lang en heftig de gevolgen van niet-passend onderwijs doorwerken in hun levens.

Geld is daarbij niet het eerste obstakel, ziet Westerveld. Volgens haar hebben sommige samenwerkingsverbanden, die verantwoordelijk zijn voor het bieden van het passende onderwijs, steeds grotere financiële reserves. "Terwijl kinderen geen ondersteuning krijgen. Onder druk van de Kamer heeft de minister daar nu afspraken over gemaakt, maar ook dat had al eerder moeten gebeuren."

'Te weinig resultaat'

Westerveld herkent het beeld in de berichten van Omroep Gelderland dat hoogbegaafden problemen hebben om begrepen te worden en mee te kunnen doen. "Bij debatten hebben we het regelmatig over deze groep. Helaas met te weinig resultaat tot nu toe."

Ook VVD-Kamerlid Mariëlle Paul laat weten dat het onderwerp 'zeker haar aandacht heeft'. "Het is complex en er zijn veel partijen betrokken. Een one size fits all-oplossing gaat helaas geen oplossing bieden." Paul wil zich beter in de problematiek verdiepen om de komende periode met 'adequate acties' te komen.

Fundamenteel andere aanpak

Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderenpartij en de Arnhemse fracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren willen nu in gesprek met deskundigen en specialisten. "Ik wil weten welke problematiek scholen en zorginstellingen tegenkomen en of daar wel een werkende aanpak voor wordt ingezet", legt Lea Manders van Arnhem Centraal uit die de 'nare gevolgen' van hoogbegaafdheid ook bij een van haar zoons ziet.

"Deze hoogbegaafden hebben een fundamenteel andere aanpak nodig", zegt Manders. "Veel van hen passen niet in de bestaande, vaak overgereguleerde systemen binnen deze maatschappij. Zij hebben de vrijheid nodig om te mogen zijn wie ze zijn en hun genialiteit vrij te ontplooien. Dat kan bijna nergens."

"Deze ervaringsdeskundigen moeten worden ingezet om het onderwijs te verbeteren", vindt Nathalie Nede (ChristenUnie). "Maar ook om de bewustwording van de problematiek die hoogbegaafdheid met zich mee kan brengen in de hele maatschappij te vergroten."

'Niet traumatiseren of depressief laten worden'

Manders hoopt uit dat rondetafelgesprek te leren wat er anders en beter kan. "Buiten dat het vreselijk is voor henzelf, is het zeker ook zonde voor de samenleving dat deze 'bijzondere genieën' zo verloren gaan", besluit Manders.

PvdA-raadslid Giovanni Visser onderschrijft het belang van een gesprek met de betrokkenen. "De mensen die Omroep Gelderland gesproken heeft, laten zien dat zij tegen drempels aanlopen. Dat is dus een interessante vraag waar wij aandacht voor willen." Visser ziet graag dat de samenwerking met scholen, jeugdzorg en andere ondersteuning blijvend wordt versterkt.

Klaartje van Dillen (CDA) is van plan raadsvragen te stellen aan wethouder Bob Roelofs. "Het college kon de vorige keer geen duiding geven over de aantallen hoogbegaafden of het aantal kinderen dat thuis zit. Je ziet welke schade er zowel bij jongeren als volwassenen ontstaat, als zij niet op tijd en goed worden geholpen", constateert zij.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!