Nieuws

John redde een zeehond maar had dat niet mogen doen: 'Hij hapte alle kanten op'

De opvarenden van de Bruuzer zien de zeehonden op de zandplaat.
De opvarenden van de Bruuzer zien de zeehonden op de zandplaat. © Facebook/John van de Haar
DEN HOORN TEXEL - John van de Haar uit Tiel is een held op Facebook. Hij wordt met loftuitingen overladen na het redden van een zeehond op een zandplaat bij Texel. Met twee andere opvarenden van een rondvaartboot verloste hij zaterdag een zeehond van een visnet. "Ik heb wel duizend reacties." Maar zeehondenopvang Ecomare op Texel vond de reddingsactie onverstandig.
Hij is kind aan huis op Texel, John van de Haar uit Tiel. Geen ander Waddeneiland voor hem. "Het is zo lekker rustig hier. Ik maak elk jaar wel wat mee. Vorig jaar zag ik van dichtbij een waterhoos."
Zaterdagmiddag klom hij aan boord van de snelle rondvaartboot Bruuzer in de hoop zeehonden te spotten. Op een zandplaat tussen Texel en Den Helder stuitten hij en anderen aan boord op een exemplaar met een groot stuk visnet om z'n nek. "We waren met een man of 10, 11 schat ik."
Inderhaast werd besloten tot een reddingsoperatie. En daarvan doet de Tielenaar verslag op Facebook. "Met twee andere vrijwilligers in onze onderbroek van de boot gesprongen, want de schipper moest aan boord blijven. En met hele duidelijke instructies hoe we het moesten aanpakken."

Wie doet wat

Zo moest een van hen een zaag mee om de touwen door te zagen, een ander moest het visnet pakken om de zeehond tegen te houden. Nummer drie moest op de zeehond gaan zitten. Van de Haar: "Ik was het eerst als 'oudere man' op het strand, dus ik pakte maar meteen het visnet want hij wilde het water al in. Man, wat een monster is een zeehond van dichtbij. Grote bek met tanden, zo veel... Hij hapte alle kanten op om ons te bijten."
Nadat de actie was gelukt, konden John en de andere twee terug naar de boot. "En onderweg naar de Bruuzer gebeurde iets speciaals. Onder water maakten de zeehonden contact met mijn benen en mijn rug. Heel snel en heel kort. Heel eng, maar later een super mooi moment eigenlijk. Wie weet zeiden ze dankjewel."
Bekijk de beelden van de reddingsactie. De tekst gaat eronder verder
De zeehond zat verstrikt in een visnet

Onthaald als helden

Als helden werden de drie onthaald en snel trokken John en de anderen hun kleren weer aan. "Ik heb wel duizend reacties", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Verhaal met staart

Maar het verhaal krijgt een staart, want zeehondenopvang Ecomare op Texel keurt de actie af. "Een zeehond met een net om zijn nek is een akelig gezicht, dus in eerste instantie begrijpen we de actie wel", verduidelijkt Anneke Schrama van Texel Ecomare. "Het is een menselijke reactie om die zeehond dan te willen redden. Maar zoiets is ook erg gevaarlijk. Grijze zeehonden zijn grote joekels van dieren, wilde dieren. Ze hebben enorme scherpe tanden. Aan mensen zijn ze niet gewend, ze weten dus niet wat ze overkomt. Ze bijten om zich heen en ze zien ook nog eens slecht."
Grijze zeehonden zijn grote joekels van dieren, wilde dieren
Het zijn monsters, bevestigt Van de Haar aan Omroep Gelderland. "Wat we hebben gedaan, was inderdaad gevaarlijk. Maar ik kan niet wegkijken. Ik zou het zo weer doen."
De opvarenden hadden Ecomare moeten bellen en niet zelf in actie mogen komen, is de conclusie van het zeehondenopvangcentrum op het Waddeneiland. Dat is ook het advies van Schrama in de toekomst aan anderen. "We hebben goede contacten met de KNRM. Wij kunnen een verstrikt dier ophalen en behandelen."
Hoe het met de door John en andere redders geholpen zeehond nu is, weet niemand. De woordvoerder van het opvangcentrum op Texel: "Het kan slecht aflopen met zo'n dier, dat weet je gewoon niet."

Met redders in gesprek

Ecomare wil met de redders in gesprek 'om te praten over hoe we dit oplossen in het vervolg'. Van de Haar wil best ook wel een keer met het centrum praten, laat hij weten. "Maar nu nog maar even niet." De ophef heeft hem, hij verblijft tot zaterdag op het eiland, ook bereikt.
Het bedrijf waarmee de Tielenaar een boottocht maakte, zegt dat er contact is met Ecomare. Het onthoudt zich verder van commentaar.