Nieuws

De verwoestende storm van 1925 in Borculo herbeleven? Dat kan bijna!

Een still uit de 3D-Animatie
Een still uit de 3D-Animatie © XR-Lab Saxion Hogescholen
BORCULO - Pikzwarte luchten, bliksemschichten en een hele harde wind. Het is moeilijk voor te stellen hoe inwoners uit Borculo zich op 10 augustus 1925 gevoeld moeten hebben toen een cycloon het Achterhoekse stadje verwoestte. Om dat gevoel toch te kunnen beleven, wordt nu een 3D-animatie gemaakt.
In het Brandweermuseum in Borculo kun je al al wel een tentoonstelling bezoeken over de stormramp. Foto's, krantenartikelen en wat bewegend beeld laten vooral de schade zien die storm heeft aangericht.
Bekijk hier de video:
De verwoestende storm van 1925 in Borculo herbeleven? Dat kan bijna!

Centrum Borculo compleet verwoest

"Het was een heel heftige ramp, waarbij wonderbaarlijk genoeg maar drie mensen zijn omgekomen", zegt Herbert te Velthuis van het Brandweermuseum. "Maar op foto's kun je zien hoe erg Borculo vernield is. Er stond in het centrum bijna niets meer overeind." Er waren wel heel veel gewonden. "Heel bijzonder: toen werd ramptoerisme een begrip. Mensen kwamen overal vandaan om de schade te bekijken."
Schade Borculo na stormramp
Schade Borculo na stormramp © Brandweermuseum Borculo

Geld nodig om ramp virtueel te beleven

Toeristen en geïnteresseerden weten het museum ook nu nog te vinden. Toch mist er nog iets: het beleven van de cycloon. "Daarom zijn we in samenwerking met Saxion nu een virtual reality-film aan het maken." Door corona konden studenten het afgelopen jaar moeilijk een stageplek vinden. Het maken van deze film werd hun eindopdracht: "Een deel van de film is af, de studenten zijn ook afgestudeerd. Maar het einde mist nog", vertelt Te Velthuis.
Want het instorten van de kerk moet nog worden vastgelegd. Saxion wil opnieuw meewerken, maar daar is wel geld voor nodig. En daarom zoekt het museum donateurs. Naast het geld voor het afmaken van de hele ervaring is er ook nog geld nodig voor de VR-brillen, een grote ventilator en een laptop.
Schade centrum Borculo
Schade centrum Borculo © Brandweermuseum Borculo

Toevoeging aan tentoonstelling

Bezoekers zien het helemaal zitten. "Zo voel je echt wel een beetje wat de mensen toen gevoeld moeten hebben", zegt iemand. Een echtpaar uit Zwolle ziet het echt als toevoeging. "Nu kijk je naar foto's en lees je de teksten, maar moet zo'n ervaring beleef je het echt."